Sedentarismul, un rău care costă anual peste 27 de miliarde de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Îndemnul OMS către guvernele lumii: Scoateți oamenii din casă!
Îndemnul OMS către guvernele lumii: Scoateți oamenii din casă!
Aproape 500 de milioane de persoane vor dezvolta boli de inimă, obezitate, diabet și alte boli legate de inactivitatea fizică între 2020 și 2030, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta face apel la guverne să "ridice oamenii de pe canapea".

Lipsa activităților fizice ar putea costa scump guvernele. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat miercuri, costul anual al inactivității fizice se ridică la 27,4 miliarde de dolari, iar până în 2030 sunt așteptate 500 de milioane de cazuri noi de boli netransmisibile și boli mintale care pot fi prevenite. Cheltuielile pentru depresie, demență și hipertensiune vor reprezenta aproximativ 70% din această sumă.

"Mai multe țări trebuie să intensifice implementarea politicilor pentru a încuraja oamenii să fie mai activi prin mersul pe jos, mersul pe bicicletă, practicarea sportului și alte activități fizice", a declarat directorul general al agenției ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat, preluat de agenția Bloomberg și cotidianul Les Echos. "Beneficiile sunt enorme, nu numai pentru sănătatea fizică și mentală a indivizilor, ci și pentru societăți, medii și economii."

75 de minute de activitate intensă pe săptămână

Obezitatea în creștere, dietele proaste și lipsa de activitate fizică reprezintă o preocupare tot mai mare, în timp ce 81% dintre adolescenți și 27% dintre adulți nu ating nivelurile recomandate de activitate fizică, iar cheltuielile de sănătate sunt în creștere. Raportul examinează consecințele economice și de sănătate ale nivelurilor actuale de activitate fizică.

Cercetătorii definesc inactivitatea ca fiind sub două ore și jumătate de activitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate intensă. Pentru studiul lor, experții au analizat datele economice și de sănătate din 194 de țări, precum și ratele de accidente vasculare cerebrale, cancer și alte boli ce pot fi prevenite.

Autorii raportului, care nu a fost revizuit de specialiști, recunosc că munca lor a fost limitată de datele incerte din țările cu venituri mici și mijlocii, unde estimarea costurilor a fost mai dificilă. În plus, potrivit lui Fiona Bull, șefa Unității de activitate fizică a OMS, au lipsit unii indicatori recunoscuți la nivel mondial: "Acesta poate fi un cerc vicios, în care lipsa indicatorilor sau a datelor duce la lipsa monitorizării și a responsabilității și, prea adesea, la lipsa politicilor și a investițiilor."

Scoateți oamenii din case 

Studiul nu spune că o creștere a activității fizice este suficientă pentru a șterge factura de 302 miliarde de dolari prevăzută pentru un deceniu. De asemenea, trebuie luat în considerare și costul programelor guvernamentale și al acțiunilor menite să îi scoată pe oameni de pe canapea.

Colaborarea între agențiile guvernamentale este necesară pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a schimba obiceiurile oamenilor și ar putea include îmbunătățirea infrastructurii și a facilităților de recreere. Potrivit lui Fiona Bull, OMS monitorizează situația pe teren prin intermediul "Raportului privind starea activității fizice în lume", iar rezultatele nu sunt promițătoare. "Pe scurt, progresul este lent și inegal", a deplâns ea. "Iar acest progres lent se datorează faptului că punerea în aplicare a politicilor în aceste țări este foarte slabă sau inexistentă."

Citește și Mexicanii au readus la viață o minune inginerească aztecă VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel