Cu numai câteva săptămâni înainte, Yahya Sinwar declara unui jurnalist italian că: "Nu mai vreau război. Vreau o încetare a focului" iar ambiția sa declarată pentru fâșia de coastă palestiniană sărăcită : "Putem fi ca Singapore, ca Dubai".
În urma asaltului brutal și planificat de mult timp al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, instituția israeliană de securitate privește cuvintele sale într-o nouă lumină: ca parte a unui efort de a crea iluzia că Hamas, considerată o grupare teroristă de către SUA și Uniunea Europeană, își limita îmbrățișarea violenței pentru a se concentra pe guvernare.
Oficialii israelieni recunosc acum că în jurul Hamas s-a instalat un sentiment de mulțumire. În ultimii ani, armata și-a redus foarte mult supravegherea gardului de la granița cu Gaza, bazându-se pe senzori electronici și transferând trupe din zonă pentru a păzi așezările din Cisiordania.
Sentimentul general a fost că Hamas a fost descurajat și că adevăratele provocări se află departe.
"Sinwar a citit foarte bine starea de spirit israeliană", a declarat Michael Milshtein, fost șef al departamentului de cercetare palestiniană din cadrul departamentului de informații al armatei. "El a vrut ca Israelul să creadă că Hamas se concentra pe stabilitatea din Gaza, promovând afacerile civile. El a plantat această idee greșită în mintea israelienilor".
Astăzi, în timp ce armata israeliană reduce o mare parte din Gaza la o grămadă de moloz în misiunea sa de a distruge Hamas, ucigând peste 11.000 de persoane în acest proces, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas, Sinwar apare ca fiind creierul atacului. El este ținta principală, presupunându-se că se ascunde adânc într-un tunel din Gaza, "ca un mic Hitler într-un buncăr", după cum a spus recent Netanyahu.
Cine este Yahya Sinwar
Născut într-un cartier sărac din orașul Khan Younis din sudul Gaza, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a ajutat la fondarea aripii militare a Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timp ce prima revoltă palestiniană era în curs de desfășurare. Ulterior, el și-a asumat sarcina de a elimina colaboratorii palestinieni ai Israelului și a fost responsabil pentru uciderea a patru dintre ei. În 1989, autoritățile militare israeliene, care la acea vreme acționau încă în Gaza, l-au condamnat la închisoare pe viață.
În spatele gratiilor, Sinwar a ajuns să cunoască foarte bine ebraica și societatea israeliană, citind cu regularitate ziarele și biografiile unor personalități israeliene importante. De asemenea, a devenit liderul incontestabil al prizonierilor Hamas. Potrivit oficialilor israelieni și unui fost activist Hamas, în timp ce se afla în închisoare a continuat să pună să fie uciși colaboratori - inclusiv unul pe care l-a decapitat personal.
Oficialii îl descriu ca pe un lider cu sânge rece, magnetic; un bărbat compact, musculos, al cărui păr tuns scurt și barbă au devenit acum în mare parte albe.
La începutul anilor 2000, în timp ce se afla în închisoare, Sinwar a început să aibă dureri de cap și vedere încețoșată. A fost dus la Centrul Medical Soroka din Beersheba, unde un chirurg i-a extirpat o tumoare pe creier, salvându-i viața.
Betty Lahat, șefa de informații a sistemului penitenciar la acea vreme, a declarat într-un documentar TV că a încercat să folosească acel eveniment pentru a-l recruta ca agent.
"I-am spus: "Statul Israel ți-a salvat viața"", a spus ea. "Am crezut că îl pot transforma într-unul dintre noi, dar nu a fost interesat. El tot vorbea despre ziua în care va fi eliberat. I-am spus că nu vei ieși niciodată. El a spus că există o dată și Dumnezeu o știe".
A existat o dată. A fost 18 octombrie 2011, când Israelul a schimbat peste 1.000 de prizonieri palestinieni pentru un soldat israelian deținut de Hamas, Gilad Shalit. Printre cei eliberați se afla Sinwar.
Pentru că a ucis alți palestinieni, nu israelieni, și nu mai era tânăr, unii oficiali israelieni nu au obiectat la includerea sa pe listă. Alții s-au opus.
"Se vorbea despre faptul că nu reprezenta o amenințare", și-a amintit Milshtein, fostul ofițer de informații. "Nu vrea să se întoarcă la o activitate periculoasă, a uitat cum să planifice un atac terorist. Am încercat să le spun că se înșeală. Hamas este o misiune pentru întreaga ta viață. I-a luat doar o săptămână să se întoarcă la legăturile și activitățile sale. Astăzi, Hamas în Gaza este Sinwar."
El s-a alăturat din nou Hamas la un nivel înalt și, în 2017, a fost ales lider al grupului pentru toată Gaza, înlocuindu-l pe Ismail Haniyeh, care a fost trimis în Qatar.
"Hamas și Sinwar au indus în eroare Israelul și l-au făcut să creadă că războiul nu era o opțiune pentru Hamas", a declarat Akram Atallah, un editorialist din Gaza pentru ziarul Al Ayyam din Cisiordania, a declarat prin telefon. "A fost o campanie sofisticată de dezinformare care a înșelat Israelul, făcându-l să creadă că ei căutau pacea, muncitorii și viața economică pentru locuitorii din Gaza."
După atacul din octombrie, un oficial de rang înalt al Hamas, Ali Baraka, a declarat pentru canalul rusesc de stat RT ceva similar - că grupul s-a pregătit pentru 7 octombrie timp de doi ani, păcălind Israelul să creadă că este "ocupat să guverneze Gaza". Planificarea a cuprins nu doar atacul, ci și modul în care Hamas va guverna după acesta.
Acesta a fost subiectul unei conferințe organizate în 2021 în Gaza, intitulată "Promisiunea sfârșitului zilelor", în cadrul căreia Sinwar a ținut discursul principal. Un document de sinteză a dezvăluit că aceasta a abordat subiectul a ceea ce se va face cu experții israelieni odată ce țara va fi învinsă: "Păstrați oamenii de știință și experții evrei din domeniile medicinei, ingineriei, tehnologiei, industriei civile și militare pentru o vreme și nu-i lăsați să plece cu cunoștințele și experiența lor".
Deși oficialii Hamas nu au vorbit niciodată direct cu autoritățile israeliene, Sinwar a lucrat prin intermediari pentru a convinge Israelul de intențiile benigne ale grupului său. Ca parte a acestor eforturi, el a colaborat cu Autoritatea Palestiniană pentru a negocia permise de muncă israeliene pentru aproximativ 18.000 de locuitori din Gaza, permițându-le să lucreze ca zilieri în Israel.
Unii dintre acești muncitori au fost cei care, potrivit oficialilor israelieni din domeniul securității, au desenat hărți ale comunităților și au întocmit liste cu familiile locale pentru a-i orienta pe militanții Hamas înainte de 7 octombrie.
De la atacuri, Sinwar nu a făcut nicio declarație și nu a vorbit cu presa.
Între timp, la 75 de mile distanță de locul unde au avut loc atacurile, pe peretele Ministerului Apărării din Tel Aviv este agățat un afiș. Acesta prezintă zeci de comandanți Hamas cu linii trasate pe fețele celor care au fost uciși. Planul este de a umple posterul cu semne.
Sinwar se află în partea de sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...