Șeful ONU cere crearea de urgență a unei zone demilitarizare la Zaporojie
Autor: Matei Ion
Data publicării:
AIEA are o echipă de experți la centrala nucleară de la Zporojie
AIEA are o echipă de experți la centrala nucleară de la Zporojie
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marţi seară Moscovei şi Kievului să cadă de acord asupra stabilirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, transmite miercuri dpa.

''Situaţia actuală este imposibil de susţinut şi cel mai bun mod de a ne asigura că facilităţile nucleare şi populaţia Ucrainei sunt protejate şi sigure este ca acest conflict armat să se încheie acum", a declarat Guterres la Consiliul de Securitate al ONU din New York.

Centrala Zaporojie şi zona adiacentă nu trebuie să fie ţinta sau platforma de lansare a unor operaţiuni militare, a adăugat el.

"Până la încheierea conflictului şi la restabilirea unor condiţii stabile există nevoia urgentă pentru măsuri interimare care să prevină un accident nuclear rezultat din distrugeri provocate cu mijloace militare", a apreciat secretarul general al ONU.

Potrivit Reuters, Guterres a prezentat "paşi specifici" pentru ambele părţi meniţi să ducă la demilitarizarea centralei Zaporojie şi a zonei adiacente.

Prima măsură este ca forţele ruse şi ucrainene să se angajeze să se abţină de la activităţi militare în interiorul şi în apropierea centralei nucleare, cea mai mare din Europa.

"Ca al doilea pas, trebuie obţinut un acord privind perimetrul demilitarizat. (...) Mai exact, aceasta ar include un angajament al forţelor ruse de a-şi retrage tot personalul şi echipamentul militar din acel perimetru şi un angajament al forţelor ucrainene de a nu ocupa acel perimetru", a explicat Guterres.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, le-a declarat reporterilor că, "dacă demilitarizăm (zona), atunci ucrainenii vor intra acolo imediat şi vor distruge totul". Militarii ruşi apără centrala, a susţinut Nebenzia.

Șeful AIEA: Am terminat primul tur al centralei nucelare de la Zaporojie

După îndelungi tergiversări, a ajuns azi, 1 septembrie 2022, o delegație de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care este condusă de Rafael Grossi, la centrala nucleară Ucraineană de la Zaporojie care este în mare pericol din cauza răbzoiului declanșat de Vladimir Putin în această țară.

Șeful AIEA, Rafael Grossi a declarat într-un filmuleț postat pe Twitter că: ”Am terminat îndelung așteptata primă vizită la Centrala Nucleară. Tocmai am terminat primul tur al zonelor cheie pe care am vrut să le vedem în această primă abordare și evident mai sunt multe lucruri de făcut. Echipa mea rămâne aici mai departe și, cel mai important, am stabilit o prezență continuă din partea AIEA aici (la centrala nucleară de la Zaporojie n.r.)”.

Probabil că mai multe detalii despre această vizită va fi comunicată ulterior de Grossi. Condițiile în care delegația AIEA își desfășoară activitatea la Zaporojie sunt foarte grele, bombardamentele nu au încetat, chiar dimpotrivă, s-au intensificat, au relatat agențiile de presă străine.

Experții AIEA au început inspecția la centrala nucelară de la Zaporojie

Convoiul agenției nucleare a ONU a ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pe Twitter. 

Instalația a devenit un punct central al războiului care durează de șase luni, după ce a fost ocupată și folosită de trupele Moscovei ca bază militară, alimentând alarma internațională cu privire la un potențial accident nuclear.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...


pixel