Șeful ONU cere supraimpozitarea companiilor petroliere: Câștigurile acestora sunt grotești!
Autor: DCBusiness Team | 10 aug 2022, 16:44
Antonio Guterres / UN Photo/Mark Garten
Antonio Guterres / UN Photo/Mark Garten
Războiul din Ucraina continuă să aibă un impact devastator asupra oamenilor din această țară. Civilii mor în fiecare zi în cele mai tragice circumstanțe. Milioane de vieți au fost distruse sau puse în așteptare a spus șeful ONU Antonio Guterres într-o intervenție care a avut loc la începutul lunii august.

Secretarul general al ONU a mai spus că acest război este lipsit de sens și trebuie să facem cu toții tot ce ne stă în putere pentru a-i pune capăt printr-o soluție negociată, în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional și că organizația face tot ce poate pentru a reduce suferința și a salva vieți în Ucraina și în regiune, prin intermediul operațiunilor umanitare. 
 
Antonio Guterres a atras atenția că războiul are și un impact imens și multidimensional mult dincolo de Ucraina, printr-o triplă criză a accesului la alimente, energie și finanțe și a arătat că bugetele gospodăriilor de pretutindeni sunt afectate de prețurile ridicate la alimente, transport și energie, alimentate de degradarea climei și de război. Acest lucru amenință cu foametea pentru cele mai sărace gospodării și cu reduceri severe pentru cei cu venituri medii. 
 
Șeful ONU a amintit că multe țări în curs de dezvoltare se îneacă în datorii, nu au acces la finanțare și se străduiesc să se redreseze în urma pandemiei COVID-19 iar acum ar putea ajunge în pragul prăpastiei.

ONU se teme de tulburările sociale care vor urma
 
”Vedem deja semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară neatinsă”, a avertizat Antonio Guterres.

”Acesta este motivul pentru care am înființat Grupul de răspuns la criza globală: pentru a găsi soluții coordonate la nivel mondial la această triplă criză, recunoscând cele trei elemente ale sale - alimente, energie și finanțe - care sunt profund interconectate. GCRG a prezentat recomandări detaliate cu privire la alimente și finanțe. Cred că facem unele progrese, în special în ceea ce privește alimentele. Raportul se referă la criza energetică, cu o gamă largă de recomandări. În termeni simpli, acesta urmărește să realizeze echivalentul energetic al Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, prin gestionarea acestei crize energetice, protejând în același timp Acordul de la Paris și obiectivele noastre climatice”, a arătat Guterres.  
 
În primul rând, este imoral ca societățile petroliere și de gaze să obțină profituri record din această criză energetică pe seama celor mai săraci oameni și comunități și cu un cost masiv pentru climă”, a subliniat șeful ONU și a continuat explicând că: ”Profiturile combinate ale celor mai mari companii energetice în primul trimestru al acestui an se apropie de 100 de miliarde de dolari. Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să utilizeze fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile”.  
 
”Și îi îndemn pe oamenii de pretutindeni să trimită un mesaj clar industriei combustibililor fosili și finanțatorilor lor, în care să le atragă atenția că această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și mai vulnerabili oameni, distrugând în același timp singura noastră casă comună, planeta”, a mai spus Guterres.   
 
Șeful ONU a atras atenția că: ”În al doilea rând, toate țările - și în special țările dezvoltate - trebuie să gestioneze cererea de energie. Conservarea energiei, promovarea transportului public și a soluțiilor bazate pe natură sunt componente esențiale în acest sens. În al treilea rând, trebuie să accelerăm tranziția către energiile regenerabile, care, în majoritatea cazurilor, sunt mai ieftine decât combustibilii fosili”.

Citește și: Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe