Semiconductori. Statele Unite anunță că vor limita subvențiile pentru cipuri

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Scopul este de a nu permite unora să se îmbogățească
Scopul este de a nu permite unora să se îmbogățească
Departamentul de Comerț al SUA a anunțat că va limita volumul subvențiilor guvernamentale pentru producția de semiconductori și nu va permite companiilor să folosească fondurile pentru a-și "umfla profitul".

Joi, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat în variantă finală o lege ce prevede o finanțare guvernamentală de 52 de miliarde de dolari pentru a stimula producția și cercetarea în domeniul semiconductorilor. Se așteaptă ca președintele Joe Biden să semneze legislația la începutul săptămânii viitoare.

Vineri, Departamentul Comerțului a declarat companiilor de cipuri că subvențiile nu vor fi "mai mari decât este necesar pentru a se asigura că proiectul se va realiza aici, în Statele Unite" și a adăugat că va descuraja "competițiile pentru subvenții între state și localități".

Președinta Congressional Progressive Caucus, Pramila Jayapal, a declarat că grupul a sprijinit legislația după negocieri îndelungate cu secretarul comerțului, Gina Raimondo, după ce grupul și-a exprimat îngrijorarea că firmele producătoare de cipuri vor folosi fondurile pentru a răscumpăra acțiuni sau pentru a plăti dividende.

O purtătoare de cuvânt a caucusului a declarat că "progresiștii au putut vota pentru proiectul de lege, încrezători că departamentul se va asigura că finanțarea nu va putea fi folosită pentru îmbogățirea corporativă".

Departamentul Comerțului a declarat că solicitanții trebuie să furnizeze informații financiare detaliate și proiecții pentru proiectele propuse și planuri de investiții de capital: "Departamentul va examina aceste informații și se va asigura că societățile nu își umflă modelele pentru a solicita stimulente disproporționate."

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț a refuzat să comenteze. Ministerul s-a angajat să "acorde prioritate companiilor care se angajează să facă investiții viitoare pentru a dezvolta industria națională a semiconductorilor... și să nu efectueze răscumpărări de acțiuni".

Legislația nu interzice răscumpărările de acțiuni de către companiile care primesc finanțare guvernamentală, dar interzice utilizarea fondurilor nerambursabile pentru răscumpărări.

Companiilor care obțin finanțare le va fi interzis timp de 10 ani "să se angajeze în tranzacții semnificative în China sau în alte țări de interes care implică capacități avansate de producție de semiconductori sau extinderi semnificative ale capacităților tradiționale de producție de semiconductori pentru exportul în Statele Unite și în alte țări".

Citește și Bosch investeşte trei miliarde de euro în producţia de cipuri

Între timp, Grupul industrial german Bosch a anunţat că are de gând să investească, până în 2026, trei miliarde de euro în divizia sa de semiconductori, ca parte din programul de finanţare IPCEI pentru microelectronică şi tehnologia comunicaţiilor.

"Microelectronica este viitorul şi este vitală pentru succesul tuturor domeniilor de afaceri Bosch. Prin aceasta, deţinem o cheie principală pentru mobilitatea de mâine, Internetul lucrurilor şi ceea ce noi, la Bosch, numim tehnologia care reprezint㠘'Tehnică pentru o viaţă'," a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie Bosch, Stefan Hartung,

Unul dintre proiectele pe care Bosch intenţionează să le finanţeze cu această investiţie este construirea a două noi centre de dezvoltare, la Reutlingen şi Dresda, cu un cost cumulat de peste 170 de milioane de euro. În plus, compania va cheltui 250 de milioane de euro anul viitor pentru crearea unui spaţiu steril suplimentar de 3.000 de metri pătraţi la fabrica sa de la Dresda.

"Ne pregătim pentru creşterea continuă a cererii de semiconductori - de asemenea, în beneficiul clienţilor noştri", a spus Stefan Hartung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel