"Trebuie să muncim mai mult", a declarat Macron săptămâna trecută, cu prilejul anunţării candidaturii sale pentru un nou mandat. În schimbul unei creşteri treptate a vârstei de pensionare, pensia minimă va fi majorată de la 1.000 de euro la 1.100 de euro. Macron a plănuit şi anterior o reformă extinsă a sistemului de pensionare care ar fi mărit vârsta la 64 de ani, dar pachetul de reformă nu s-a mai materializat din cauza pandemiei de COVID-19.
Rivala sa de centru-dreapta Valérie Pécresse a cerut şi ea o creştere a vârstei de pensionare la 65 de ani, în timp ce candidata de extremă dreapta Marine Le Pen a renunţat la solicitarea ei de a se institui o vârstă generală de pensionare, de 60 de ani. Candidata socialiştilor, Anne Hidalgo, care a calificat planurile lui Macron drept un "scandal absolut", intenţionează să menţină vârsta de pensionare de 62 de ani şi să crească pensia minimă la 1.200 de euro.
Yannick Jadot, candidat al Verzilor, a criticat şi el injustiţia socială a sistemului, dată fiind munca grea pe care sunt nevoiţi să o presteze mulţi angajaţi. Candidatul de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon intenţionează să reducă vârsta de pensionare de la 62 la 60 de ani. Prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Franţa va avea loc pe 10 aprilie, iar al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie, citează Agerpres.
Senatul a adoptat un proiect privind modificarea legislaţiei sistemului de pensii, prin extinderea listei localităţilor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizaţi. Propunerea legislativă nr.B545, înregistrată la Senat în data de 25 noiembrie 2021, prevede extinderea listei localităţilor ce va duce la modificarea articolului 65 alineatul 5.
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.
„În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, conform expunerii de motive a proiectului.
Pentru a intra în vigoare este necesar să fie adoptată de Camera deputaţilor şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial. Lista poate fi consultată aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...