În anul 2013, primul an din legislatura trecută, senatorii au dat dovadă de moderație, votându-și același buget pe care-l avuseseră și în anul anterior, anume 85,1 milioane de lei. Asta în pofida faptului că numărul de parlamentari crescuse apreciabil. Un mai târziu însă, Senatul a avut un buget cu aproape 20% mai mare, de 100,8 milioane de lei. În 2015, tendința de creștere a continuat cu un buget de circa 109 milioane de lei.
Senatorii și-au dat în petec în 2016 când au aprobat, inițial un buget de 130 de milioane de lei, dintre care 93 de milioane erau cheltuieli de personal, adică mai mult decât bugetul total din 2013. Creșterea consistentă a cheltuielilor de personal arată majorarea consistentă a indemnizațiilor și reinstaurarea regimului pensiilor speciale pentru foștii parlamentari. La numai zece zile după ce au adoptat acest buget, senatorii și l-au mai suplimentat cu alte 36 de milioane de lei.
Citește și: Bugetul deputaților, creșteri uluitoare în numai 6 ani
În 2017, când a fost ales un Parlament cu mai puțin deputați și senatori, s-a înregistrat un ușor recul al bugetului Senatului care a coborât de la 166 de milioane la 122 de milioane de lei. Însă cifrele pot fi uneori înșelătoare întrucât Senatului a mai beneficiat de o rectificare bugetară în urma căreia a mai primit trei milioane pentru organizarea Adunării Parlamentare a NATO.
Anul trecut, senatorii și-au alocat un morman de bani, de 195,3 milioane de lei, cu peste 30% mai mult decât în anul precedent. Însă nici așa nu le-au ajuns banii. O stenogramă a unei ședințe de Birou Permanent din octombrie arată că membrii conducerii Senatului ajunseseră la concluzia că au rămas fără bani pentru deplasările externe, deși fondul alocat pentru acestea a fost dublu decât în anul precedent.
Exercitarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a acestui an, este o mană cerească pentru senatori. Sub pretextul organizării unor evenimente în această perioadă, Senatul și-a majorat bugetul cu aproape un sfert ajungând la 241 de milioane de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.