Preţul carburanţilor. De ce nu se vede la pompă scăderea preţului petrolului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
OMV Petrom a inaugurat prima staţie modernizată. Ce pot face șoferii
OMV Petrom a inaugurat prima staţie modernizată. Ce pot face șoferii
Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a solicitat marţi Consiliului Concurenţei să prezinte membrilor comisiei, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, rezultatele unei analize referitoare la preţul carburanţilor.

"Am făcut o comparaţie în evoluţia preţului la carburant. În anul 2008, preţul barilului era 140 dolari, iar preţul la pompă era în medie de 3 lei. Constatăm că în 2018, când a scăzut preţul barilului, şi anume este de 70 de dolari barilul, preţul la pompă este 6 lei, s-a dublat. În timp ce preţul barilului s-a înjumătăţit, la noi costul a crescut foarte mult, adică s-a dublat. Am solicitat Consiliului Concurenţei o explicaţie, să demareze o investigaţie să vedem de ce s-a ajuns în această situaţie. La începutul lunii februarie, la începutul următoarei sesiuni parlamentare, am solicitat Consiliului Concurenţei să ne prezinte această situaţie în legătură cu costul carburanţilor şi de aceea am solicitat şi o investigaţie în legătură cu eventuale practici neconcurenţiale ale sistemului bancar", a afirmat marţi Zamfir la Senat.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a participat marţi la o dezbatere la Comisia economică din Senat referitoare la eventuale practici anticoncurenţiale în domeniul serviciilor financiar bancare şi nebancare, precum şi ale producătorilor de carburanţi, a precizat că în România preţul combustibilului, fără taxe, este cu cel mult 5% mai mare decât media europeană şi a spus că instituţia pe care o conduce analizează cauzele acestui fapt.

"Avem în lucru de aproape un an o investigaţie privind preţul combustibililor fără taxe, pentru că vrem să înţelegem de ce de doi ani încoace vedem preţuri mai mari în România decât în alte ţări din Uniune. Preţurile de la pompă în România sunt în continuare printre cele mai mici preţuri (al doilea sau al treilea din UE), pentru că taxele sunt mai mici la noi decât în alte ţări. Ce ne îngrijorează pe noi este că, dacă dăm de o parte taxele - taxele mici nu sunt meritul companiilor, dacă ne uităm la preţurile pe care le au companiile în România, ele în sunt în general puţin mai mari decât media europeană, până la 5 procente peste media europeană. Şi pentru acest procent încercăm să avem o explicaţie şi în funcţie de concluziile la care vom ajunge la începutul anului viitor vom vedea dacă sunt probleme din legislaţie, dacă e ceva în neregulă în legislaţia noastră şi trebuie să schimbăm acest lucru sau dacă e vorba de comportament eventual incorect al companiilor petroliere pe care îl putem sancţiona sau modifica cumva", a explicat Chiriţoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu

pixel