Serbia cumpără avioane de luptă, dar nu de la americani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avionul Rafale
Avionul Rafale
Belgradul va cumpăra de la o țară europeană. 

Mai precis de la francezi, ale căror avioane de vânătoare ar urma să înlocuiască vechea flotă de MiG-uri rusești a forțelor aeriene sârbe. Belgradul ar trebui să primească nouă avioane Rafale cu un singur loc și trei cu două locuri. 

Serbia a semnat toate documentele necesare acestei achiziții de douăsprezece avioane de luptă Rafale, Ceremonia s-a desfășurat sub privirile atente ale președintelui francez Emmanuel Macron, care a vizitat Belgradul pentru a finaliza mai multe acorduri economice cu această țară balcanică care menține legături amicale cu Rusia. Președintele sârb Aleksandar Vucic a spus că este „recunoscător” că „se alătură prestigiosului club Rafale”.

Avioanele de vânătoare franceze trebuie să înlocuiască flota învechită de MiG-uri rusești a forțelor aeriene sârbe și trebuie livrate Serbiei până în 2029. Belgradul cumpără nouă Rafale cu un singur loc și trei cu două locuri, pentru 2,7 miliarde de euro, după cum a declarat președintele Vucic imediat după semnare.

Subiect sensibil

Întâmpinat la scara avionului de omologul său, Emmanuel Macron, care s-a deplasat la Belgrad, în pofida  crizei politice de acasă, unde trebuie să numească un nou prim-ministru, a asistat la semnarea mai multor acorduri privind tratarea deșeurilor sau a materialelor rare.

Problema avioanelor Rafale este una sensibilă: Belgradul, candidat la aderarea la Uniunea Europeană, menține relații cu Moscova în ciuda invaziei Ucrainei și nu a impus sancțiuni Rusiei de la începutul războiului, în 2022.

„Este o schimbare reală”, a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre această apropiere dintre Belgrad și Moscova. „Este o deschidere spre o schimbare strategică în ciuda multor presiuni, o deschidere care trebuie subliniată. Este un real curaj strategic și o șansă pentru Europa”, a continuat președintele francez.

Intervievat de agenția France Presse, președintele Vucic a amintit că aproape toate „avioanele de interceptare” pe care le deține Serbia, dar și „toate avioanele de luptă” provin din Rusia. „Trebuie să evoluăm, să ne schimbăm obiceiurile și orice altceva pentru a ne pregăti armata”, a spus el. Argument preluat și autoritățile franceze, care au evocat o logică de „ancorare a Serbiei la Uniunea Europeană”. Belgradul poate face „alegerea strategică” de a „coopera cu o țară europeană” pentru a-și reînnoi flota, s-a afirmat la Paris.

Rivalitate cu Croația

Dacă Franța nu ia atitudine și nu ia locul avioanelor rusești cu ”aceste Rafale, spre exemplu”, „această enclavă aflată în mijlocul Uniunii Europene va deveni un punct de intrare pentru instabilitate pe continentul nostru și pentru toate regimurile autoritare, din Moscova până la Beijing”, a declarat Jean-Noël Barrot, ministrul demisionar pentru Europa.

Pentru Vuk Vuksanovic, de la Centrul pentru Politică de Securitate, un think tank din capitala sârbă, „Vucic caută o soluție pentru a-și înlocui MiG-urile vechi”. „Dacă nu găsește unul, Croația vecină, care are propriile avioane Rafale, va avea superioritate aeriană în Balcanii de Vest. Iar ego-ul lui Vucic nu poate accepta asta”, explică el.

„Mai mult, el crede că prin achiziționarea acestor Rafale, care sunt un produs extrem de scump al industriei franceze de armament, va cumpăra protecție politică și favoruri de la președintele Macron”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Disney
Dumitru Costin, BNS
Irigații / Foto: Freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Putin şi Maduro, parteneriat strategic semnat la Moscova

Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...

ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com

pixel