Serbia vrea să devină un hub al litiului în Europa. A bătut palma cu UE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Exploatare de litiu
Exploatare de litiu
Serbia a profitat de moment și a câștigat. Vineri, președintele Aleksandar Vucic a semnat un acord cu UE în domeniul materiilor prime, cu accent pe metale rare. Un proiect pe care Belgradul l-a ținut în sertar vreo doi ani. L-a scos acum, când o lume întreagă aleargă după surse de pământuri rare, vitale pentru tot ceea ce înseamnă tranzacția verde. România deține, la rândul ei, importante rezerve de astfel de materii prime, dar nu se grăbește să profite de pe urma lor, deși, după cum spunea profesorul de economie Mircea Coșea, țara noastră nu numai că ar putea câștiga bani mulți, dar ar intra într-o nouă categorie de state. 

De fapt, Europa a venit la sârbi. În persoana canncelarul german Olaf Scholz și a vicepreședintele Comisiei Europenem Maros Sefcovic care au semnat, la Belgrad, alături de președintele sârb Aleksandar Vucic un acord în domeniul materiilor prime și care merge dincolo de litiu. În plus, Serbia nu intenționează să se oprească aici, pentru că intenționează să încheie un acord și cu întreprinderi precum Mercedes și Stellantis pentru a crea un lanț de valoare. 

Întregul lanț valoric

„Creăm un mediu competitiv echitabil pentru o integrare mai profundă a pieței”, a spus Sefcovic. „Sperăm și nutrim convingerea că acest lucru va deschide noi oportunități, va debloca potențialul pentru investiții europene viitoare”, a adăugat el. 

Benzina viitorului 

Serbia are rezerve de litiu, considerat benzina viitorului, pentru care grupul australian Rio Tinto a obținut licență de funcționare. Potrivit președintelui Vucic, acest litiu ar trebui să acopere 17% din nevoile europene. Este cea mai mare mină de litiu din Europa. Ar putea face din Rio Tinto unul dintre principalii producători de litiu.

Șase miliarde de euro

Dar ambițiile țării balcanice depășesc extragerea de materii prime. Vucic a precizat că 50.000 din cele 58.000 de tone de litiu care vor fi extrase vor fi procesate chiar în Serbia. În total, sectorul ar putea reprezenta aproximativ patru procente din producția economică, a spus el. Țara speră să atragă investiții directe de șase miliarde de euro. Și sunt mari șanse ca speranța să devină realitate.  

Fără China

De ce? Până acum, cea mai mare parte a litiului folosit în bateriile de mașini electrice provine din China. Deși această materie primă este extrasă în multe țări ale lumii, prelucrarea ei se face, în principal, în China. Ca atare, după cum a subliniat Sefcovic, Serbia ar putea deveni prima țară din Europa care deține întregul lanț de valoare adăugată, de la minerit de litiu până la producția de mașini electrice.

Mercedes spune prezent

Sectorul auto, de exemplu, este în prezent dependent de bateriile chinezești și caută alternative. CEO-ul Mercedes, Ola Källenius, a subliniat într-un interviu pentru Reuters-TV că întreprinderea sa sprijină construirea unei fabrici de baterii. „Suntem în proces de stabilire a lanțurilor noastre de aprovizionare cu materii prime până la mină, inclusiv la nivel regional”, a spus el. El a adăugat că Mercedes este un potențial client al litiului sârbesc.

Vremurile s-au schimbat 

Cu toate acestea, proiectul cu litiu din vestul Serbiei a fost aspru criticat de ecologisti. Activiștii au amenințat că vor bloca drumuri și căi ferate dacă proiectul va merge înainte. Scholz, Sefcovic și Vucic au minimizat riscul ca mineritul de litiu să provoace prea multe daune mediului. Scholz a subliniat că CEO-ul lui Rio Tinto i-a promis personal că vor fi îndeplinite cele mai înalte standarde. În plus, vremurile s-au schimbat. Companiile însele sunt interesate să monitorizeze întregul lanț de aprovizionare, deoarece rapoartele negative ar putea avea un impact considerabil asupra reputației lor.

Vucic s-a angajat să ia aceste preocupări foarte în serios. Scholz a adăugat: „Bunul Dumnezeu s-a asigurat că una dintre cele mai râvnite materii prime din lume este de cea mai înaltă calitate în această țară și poate că aceasta poate fi folosită ca o oportunitate pentru țară”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel