"În privinţa relaţiilor cu Uniunea Europeană, Rusia nu le mai are din 2014", a declarat Serghei Lavrov, joi, la o conferinţă de presă comună la Minsk cu ministrul de externe din Republica Belarus, Vladimir Makei.
Potrivit afirmaţiilor ministrului rus de externe, motivul pentru aceasta l-a constituit sprijinul Occidentului pentru opoziţia ucraineană, care a înlăturat guvernul oficial de la Kiev. "Uniunea Europeană nu a găsit curajul să raţioneze cu puciştii, care au preluat ilegal puterea, ba chiar a început să-i sprijine în ofensiva acestora, inclusiv cea fizică, împotriva locuitorilor din Crimeea şi estul Ucrainei" - a declarat ministrul rus de externe.
O "cortină de fier" coboară între Rusia şi Occident, pe fondul unei crize diplomatice fără precedent din cauza conflictului din Ucraina, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP.
"Cortina de fier, de fapt, deja coboară", a afirmat Serghei Lavrov, reluând expresia celebră a lui Winston Churchill, în timpul unei conferinţe de presă la Minsk alături de omologul său din Belarus, Vladimir Makei.
"(Occidentalii) să fie atenţi şi să nu-şi prindă (degetele) în ea. Procesul este în desfăşurare", a glumit el.
În opinia şefului diplomaţiei ruse, Uniunea Europeană "nu arată niciun interes să înţeleagă interesele" ruse, iar deciziile sale sunt dictate "de Washington".
Ministrul de Externe rus a afirmat că summitul NATO de săptămâna aceasta a demonstrat că Statele Unite vor să "supună toate statele voinţei lor".
"Această cortină de fier este coborâtă astăzi chiar de occidentali", a adăugat omologul său din Belarus.
Expresia folosită de Churchill a unei cortine de fier căzute asupra Europei în 1946 a ilustrat separarea continentului european între ţările capitaliste şi blocul sovietic, dând naştere Războiului Rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.