Service auto. Atenție ce faceți cu mașina! Așa ceva e ilegal

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Atenție ce vi se cere
Atenție ce vi se cere
În urmă cu câteva zile, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), anunța că peste o treime dintre cei 386 de operatori economici care activau atât pe segmentul service-urilor auto, cât și cât şi în comercializarea sau promovarea de autoturisme şi piese auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor, au primit amenzi în valoare totală de 496.500 de lei.

Pentru ce? Pentru numeroase abateri, inclusiv practici incorecte sau prestarea de servicii de reparații auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru.

Lista abaterilor constate de comisarii ANPC cuprinde, de asemenea, afișarea tarifelor fără să conțină TVA, așa cum cere legislația sau lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb. În același timp, ANPC a atras atenția că practica service-urilor auto de recomanda clienților să lase mașinile în service până la plata integrală a cheltuielilor din deviz este ilegală.

Se precizează că o astfel de pretenție, din partea reparatorului, ar putea fi sancționată inclusiv cu amendă din partea ANPC. Pentru că, explică instituția, această practică încalcă legislația privind protecția consumatorului. Mai precis, este vorba despre o clauză abuzivă, din cauza dezechilibrului contractual care se produce între consumator (deținătorul mașinii) și service. În esență, service-ul reține mașina până ce proprietarul acesteia plătește integral cheltuielile.

Citește și Grave nereguli la asigurările RCA, depistate de ANPC

Mai pe înțelesul tuturor, în momentul în care un service auto solicită șoferului să-și lase mașina acolo, consumatorul este, privat, practic, de dreptul de proprietate, ceea ce conduce la dezechilibru menționat mai sus, ce apare, în aceste condiții, între drepturile și obligațiile părților. ANPC a mai menționat că nu contează, în ipoteza de mai sus, cine achită facturile - consumatorul sau asigurătorul.

Practica este, în continuare, ilegală. Ideal pentru șoferi ar fi să nici nu semneze un contract prin care li se cere să-și lase mașinile în service până la plata integrală a serviciilor de reparație.resă pentru asigurători de a include în contractele cu beneficiarii o clauză ce le permitea celor din urmă să aleagă service-ul dorit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă

pixel