Și la BNR, speranța moare ultima. Dan Suciu: Sperăm că prognoza noastră este cea corectă, asta înseamnă un pachet echilibrat de măsuri fiscale cu impact asupra inflaţiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dan Suciu
Dan Suciu
Dan Suciu a făcut unele precizări legate de perspectivele BNR pentru evoluția inflației din România.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat despre inflație că: ”E evident încă o problemă cu care ne confruntăm şi cu care ne vom confrunta în lunile următoare, până spre finalul anului viitor, când cifra va fi una mult, mult mai mică. Dar e evident că suntem pe o tendinţă descendentă, chiar dacă ea nu mai are sau nu are amplitudinea pe care am fi dorit-o să o aibă şi pe care am prognozat-o că ar fi putut să o aibă acum câteva luni, rămânem fermi la decizia că prognoza pentru finalul anului este de o singură cifră, vom intra probabil într-o singură cifră chiar din luna iulie, şi, pe finalul anului, vom avea undeva la 7,5%. Trebuie să spun însă un lucru clar: nu am luat în calcul în această prognoză modificările fiscale care se anunţă sau, mă rog, care se intenţionează să fie luate, pentru că deocamdată nu ştim ce modificări fiscale sau ştim cu certitudine că vor fi modificări fiscale care vor avea impact asupra deficitului bugetar, adică pe reducerea deficitului bugetar. Asta nu înseamnă că ele vor schimba radical prognoza de inflaţie, pot s-o facă, nu e încă cert, depinde foarte mult de ce decizii va lua guvernul”.

Reprezentantul BNR a arătat că ritmul de creștere economică s-a diminuat semnificativ, amintim că acesta a ajuns la 0,2%.

În ceea ce privește starea actuală a economiei, Dan Suciu a spus că: ”Sunt semnale mixte, pentru că încă avem creştere economică, avem încă date care arată că economia funcţionează pe plus, dar ele sunt mult mai scăzute decât am anticipat iniţial şi mai ales decât au fost anul trecut. Din punctul acesta de vedere, ritmul de creştere, de ritm vorbesc, ritmul de creştere s-a diminuat semnificativ. Era, cum spuneam, de aşteptat. Amploarea este oarecum diminuată, dar ea poate fi revigorată, dacă mecanismul de absorbţie a fondurilor europene se aşează mai bine pe picioare, funcţionează mai bine, pentru că la nivelul consumului, cel puţin până acum, un alt motor de creştere economică, lucrurile au stat relativ bine. Oamenii au continuat să achiziţioneze bunuri de toate felurile, evident, care au menţinut economia pe plus”.

Purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că: ”Depinde ce măsuri fiscale vor fi luate şi care e ponderea lor în pachetul acesta de ajustare bugetară, pentru că vorbim de un pachet care presupune reduceri de cheltuieli, transferuri de cheltuieli, creşteri eventuale de taxe, eliminarea de facilităţi. Sunt multe tipuri de măsuri fiscale luate în calcul. Încă nu ştim cum vor arăta, dar e clar că vor fi măsuri din mai multe domenii de acest gen şi atunci depinde de tipul de decizie. Unele măsuri fiscale pot să ducă la reducerea inflaţiei, altele, cum ar fi o majorare generală de TVA, de exemplu, sigur că ar uite la o creştere de inflaţie. Deci, de aceea mi-e greu să comentez deocamdată. Nu avem măsuri bine conturate...”.

În ceea ce privește la ce ar trebui ca românii să se aștepte, Suciu a afirmat că: ”Din perspectiva Băncii Centrale, pentru că n-aş vrea să discut măsurile fiscale devreme ce încă nu avem pachetul bine consolidat, din perspectiva Băncii Centrale, ne aşteptăm la o reducere în continuare a inflaţiei - vom vedea în ce ritm. Sperăm că prognoza noastră este cea corectă, asta înseamnă un pachet echilibrat de măsuri fiscale cu impact asupra inflaţiei, asta înseamnă o decizie la nivelul Guvernului care să ducă la o reducere a deficitului bugetar, care, e clar, că nu mai este la nivelul prognozat şi, din păcate, acest lucru are un impact negativ atât asupra inflaţiei, dar mai ales dacă nu se iau deciziile la timp şi dacă nu se ia decizia de reducere a deficitului bugetar riscăm o tensiune pe pieţele financiare care se va manifesta printr-o posibilă creştere a dobânzilor în piaţă şi printr-o tensiune pe curs. Noi sperăm să nu ajungem la acest scenariu. Şi acest scenariu poate fi evitat printr-o decizie care să calmeze pieţele, să asigure investitorii că deficitul bugetar este sub control, s-au luat măsuri care să reducă acest deficit bugetar şi că costurile de finanţare pe care le are România cu datoria nu vor creşte exagerat şi pot fi menţinute sub control. Deci, de aceea suntem într-un moment extrem de important. Eu şi, de altfel, Banca Naţională înţelege că aceste negocieri politice legate de pachetul fiscal şi de ajustare bugetară tocmai asta subliniază - că politicienii şi decidenţii noştri au înţeles importanţa momentului, altfel nu văd de ce ar avea negocierile acestea extrem de dificile. Au înţeles importanţa momentului, trebuie luate deciziile corecte pentru a avea o altă pondere a deficitului bugetar, mult mai redusă. Riscul de a nu închide nişte negocieri de genul acesta este semnificativ, prin impactul pe care l-ar avea asupra pieţei, dar nici nu vreau să mă gândesc că nu vom ajunge la un consens la un moment dat, indiferent cât de dificile vor fi aceste negocieri”, a conchis Dan Suciu la RRA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI

pixel