Și la BNR, speranța moare ultima. Dan Suciu: Sperăm că prognoza noastră este cea corectă, asta înseamnă un pachet echilibrat de măsuri fiscale cu impact asupra inflaţiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dan Suciu
Dan Suciu
Dan Suciu a făcut unele precizări legate de perspectivele BNR pentru evoluția inflației din România.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat despre inflație că: ”E evident încă o problemă cu care ne confruntăm şi cu care ne vom confrunta în lunile următoare, până spre finalul anului viitor, când cifra va fi una mult, mult mai mică. Dar e evident că suntem pe o tendinţă descendentă, chiar dacă ea nu mai are sau nu are amplitudinea pe care am fi dorit-o să o aibă şi pe care am prognozat-o că ar fi putut să o aibă acum câteva luni, rămânem fermi la decizia că prognoza pentru finalul anului este de o singură cifră, vom intra probabil într-o singură cifră chiar din luna iulie, şi, pe finalul anului, vom avea undeva la 7,5%. Trebuie să spun însă un lucru clar: nu am luat în calcul în această prognoză modificările fiscale care se anunţă sau, mă rog, care se intenţionează să fie luate, pentru că deocamdată nu ştim ce modificări fiscale sau ştim cu certitudine că vor fi modificări fiscale care vor avea impact asupra deficitului bugetar, adică pe reducerea deficitului bugetar. Asta nu înseamnă că ele vor schimba radical prognoza de inflaţie, pot s-o facă, nu e încă cert, depinde foarte mult de ce decizii va lua guvernul”.

Reprezentantul BNR a arătat că ritmul de creștere economică s-a diminuat semnificativ, amintim că acesta a ajuns la 0,2%.

În ceea ce privește starea actuală a economiei, Dan Suciu a spus că: ”Sunt semnale mixte, pentru că încă avem creştere economică, avem încă date care arată că economia funcţionează pe plus, dar ele sunt mult mai scăzute decât am anticipat iniţial şi mai ales decât au fost anul trecut. Din punctul acesta de vedere, ritmul de creştere, de ritm vorbesc, ritmul de creştere s-a diminuat semnificativ. Era, cum spuneam, de aşteptat. Amploarea este oarecum diminuată, dar ea poate fi revigorată, dacă mecanismul de absorbţie a fondurilor europene se aşează mai bine pe picioare, funcţionează mai bine, pentru că la nivelul consumului, cel puţin până acum, un alt motor de creştere economică, lucrurile au stat relativ bine. Oamenii au continuat să achiziţioneze bunuri de toate felurile, evident, care au menţinut economia pe plus”.

Purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că: ”Depinde ce măsuri fiscale vor fi luate şi care e ponderea lor în pachetul acesta de ajustare bugetară, pentru că vorbim de un pachet care presupune reduceri de cheltuieli, transferuri de cheltuieli, creşteri eventuale de taxe, eliminarea de facilităţi. Sunt multe tipuri de măsuri fiscale luate în calcul. Încă nu ştim cum vor arăta, dar e clar că vor fi măsuri din mai multe domenii de acest gen şi atunci depinde de tipul de decizie. Unele măsuri fiscale pot să ducă la reducerea inflaţiei, altele, cum ar fi o majorare generală de TVA, de exemplu, sigur că ar uite la o creştere de inflaţie. Deci, de aceea mi-e greu să comentez deocamdată. Nu avem măsuri bine conturate...”.

În ceea ce privește la ce ar trebui ca românii să se aștepte, Suciu a afirmat că: ”Din perspectiva Băncii Centrale, pentru că n-aş vrea să discut măsurile fiscale devreme ce încă nu avem pachetul bine consolidat, din perspectiva Băncii Centrale, ne aşteptăm la o reducere în continuare a inflaţiei - vom vedea în ce ritm. Sperăm că prognoza noastră este cea corectă, asta înseamnă un pachet echilibrat de măsuri fiscale cu impact asupra inflaţiei, asta înseamnă o decizie la nivelul Guvernului care să ducă la o reducere a deficitului bugetar, care, e clar, că nu mai este la nivelul prognozat şi, din păcate, acest lucru are un impact negativ atât asupra inflaţiei, dar mai ales dacă nu se iau deciziile la timp şi dacă nu se ia decizia de reducere a deficitului bugetar riscăm o tensiune pe pieţele financiare care se va manifesta printr-o posibilă creştere a dobânzilor în piaţă şi printr-o tensiune pe curs. Noi sperăm să nu ajungem la acest scenariu. Şi acest scenariu poate fi evitat printr-o decizie care să calmeze pieţele, să asigure investitorii că deficitul bugetar este sub control, s-au luat măsuri care să reducă acest deficit bugetar şi că costurile de finanţare pe care le are România cu datoria nu vor creşte exagerat şi pot fi menţinute sub control. Deci, de aceea suntem într-un moment extrem de important. Eu şi, de altfel, Banca Naţională înţelege că aceste negocieri politice legate de pachetul fiscal şi de ajustare bugetară tocmai asta subliniază - că politicienii şi decidenţii noştri au înţeles importanţa momentului, altfel nu văd de ce ar avea negocierile acestea extrem de dificile. Au înţeles importanţa momentului, trebuie luate deciziile corecte pentru a avea o altă pondere a deficitului bugetar, mult mai redusă. Riscul de a nu închide nişte negocieri de genul acesta este semnificativ, prin impactul pe care l-ar avea asupra pieţei, dar nici nu vreau să mă gândesc că nu vom ajunge la un consens la un moment dat, indiferent cât de dificile vor fi aceste negocieri”, a conchis Dan Suciu la RRA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel