Singura țară din lume care nu are o echipă națională de fotbal
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cu mingea în plasă
Cu mingea în plasă
Fotbalul nu a ajuns în toată lumea, dar doi bărbați plănuiesc să schimbe acest lucru.

Situate în inima Oceanului Pacific, Insulele Marshall speră să își facă loc în lumea fotbalului, relatează BBC. Dar pentru această mică țară, singura din lume care nu are o echipă națională de fotbal, mai este încă un drum lung de parcurs.

Omul care se află în fruntea acestui proiect ambițios este britanicul Lloyd Owers. Originar din suburbiile orașului Oxford, antrenorul în vârstă de 33 de ani a excelat la nivel internațional, în special în Canada, Statele Unite și Suedia.

"Vrem să jucăm la Cupa Mondială FIFA"

Totul a început cu un telefon de la Shem Livai, un inginer mecanic din Insulele Marshall care a absolvit Universitatea din Hawaii, în Statele Unite. În 2020, el a fondat Federația de Fotbal din Insulele Marshall (MISF). La telefon, el i-a spus lui Lloyd Owers despre ambițiile sale: să creeze o echipă națională de fotbal pentru Insulele Marshall. Ideea l-a atras imediat pe britanic: "Din punctu meu de vedere, a fost o mare provocare să înființez o echipă de fotbal în singura națiune din lume care nu are una.

Cei doi au planuri mari: "Primul nostru obiectiv este să ne alăturăm Confederației de Fotbal din Oceania și să concurăm cu națiuni locale cu obiective similare, dar viziunea noastră pe termen lung este mult mai mare: vrem să fim recunoscuți de FIFA pentru a putea participa la Cupa Mondială și la calificările pentru Jocurile Olimpice", mărturisește Lloyd Owers. El continuă: "Peste zece ani, dacă vom continua să ne mișcăm în direcția în care vrem să mergem, nu există niciun motiv pentru care acest lucru să nu se poată întâmpla"."

Într-o postare postare pe rețeaua X (fostul Twitter), MISF a dat marea veste: "Suntem ultima țară din lume care nu are o echipă națională de fotbal. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Așa sperăm, oricum. Urmați-ne și ajutați-ne să realizăm acest vis de a avea o echipă de fotbal de talie mondială în Insulele Marshall!".

Utilizatorii de internet au fost încântați: "Am avut 1.500 de abonați pe X în decurs de două sau trei zile, ceea ce este incredibil. Chiar nu ne așteptam la așa ceva", a exclamat Lloyd Owers.

Tricouri vândute deja în peste treizeci de țări

Pentru această mică țară de 60.000 de locuitori, este, de asemenea, o ocazie de a se desprinde de trecut. Ocupate de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial, Insulele Marshall au fost folosite ca bază de testare a armelor nucleare înainte de a obține independența în 1986. "Nu este nimic de ascuns, face parte din identitatea lor: cultura americană este foarte prezentă aici și ar fi firesc să se dezvolte și fotbalul, așa cum se întâmplă de mai mulți ani în Statele Unite", explică Lloyd Owers.

În paralel cu construcția unui stadion de fotbal în capitala Majuro, antrenorul a supervizat și primul antrenament pentru copiii din Insulele Marshall. 

MISF a dezvăluit, de asemenea, primul său tricou, pe care jucătorii din Insulele Marshall ar trebui să îl poarte la meciul inaugural, care va avea lor până în august 2024. Albastrul și portocaliul strălucitor amintesc de culorile drapelului național, în timp ce modelele și dungile reflectă legătura insulei cu oceanul. Potrivit lui Lloyd Owers, de la introducerea sa la sfârșitul lunii septembrie 2023, el a fost deja vândut în peste treizeci de țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel