Sistemul energetic european se pregătește să fie zdruncinat de caniculă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Instalații de aer condiționat
Instalații de aer condiționat
Europa se pregătește pentru o vară a contrastelor meteorologice, care promite să zguduie piețele energetice din ce în ce mai dependente de sursele regenerabile.

După un început răcoros și umed de iunie în nordul continentului, prognozele indică revenirea sistemelor de înaltă presiune, aducând caniculă, cer senin și o scădere a producției eoliene — o combinație care ar putea duce la creșteri semnificative ale prețurilor la energie și gaze.

Un „impact major pe hârtie”

„Vara aceasta se anunță una cu impact major, cel puțin pe hârtie”, avertizează Andrew Pedrini, meteorolog la Atmospheric G2. Modelele climatice sugerează o succesiune de valuri de căldură și secetă, amplificate de lipsa vântului, ceea ce va reduce semnificativ producția de energie eoliană. În același timp, nivelul scăzut al norilor va stimula producția solară, mai ales în sud-estul Europei.

Caniculă timpurie în sudul Europei

În regiunea mediteraneană, valurile de căldură și-au făcut deja simțită prezența: la Sevilia s-au înregistrat pe 30 mai 39°C — cea mai ridicată temperatură pentru luna mai din 1950 încoace. În lunile următoare, zona Balcanilor, sud-estul Europei și sudul Spaniei vor resimți cel mai puternic efectele extremei termice.

Chiar și în nordul Europei, prognozele Centrului European pentru Prognoze pe Termen Mediu indică temperaturi peste medie pe parcursul întregii veri.

Balanță energetică tot mai fragilă

Pe fondul extinderii surselor regenerabile, în special a energiei eoliene și solare, piețele energetice europene devin tot mai sensibile la capriciile vremii. Vântul slab înseamnă mai puțină energie eoliană, ceea ce duce la creșterea dependenței de gaze naturale pentru răcirea locuințelor și alimentarea rețelelor. „Dacă vom avea zile calde și calme, gazul va fi chemat să acopere cererea, iar costurile vor crește”, explică Nick Campbell, director la Inspired Plc.

Risc crescut pentru hidroenergie

Deși râurile majore precum Rinul s-au refăcut temporar datorită ploilor și topirii zăpezilor, extremele termice preconizate în Alpi pot inversa rapid acest trend. În Elveția, nivelurile lacurilor de acumulare pentru hidroenergie sunt deja sub media sezonieră, ceea ce sporește riscurile din cauza secetei.

Spre recorduri de producție solară

Prognozele indică un grad neobișnuit de scăzut de acoperire cu nori în multe regiuni ale Europei, sugerând un potențial record pentru producția de energie solară. „Este un semnal meteorologic foarte puternic, cum rar se vede în modele”, spune Todd Crawford, vicepreședinte al diviziei de meteorologie de la Atmospheric G2.

Concluzie: vremea dictează piața

Marco Saalfrank, responsabil pentru tradingul continental la Axpo Holding, subliniază că dependența Europei de energia regenerabilă face ca variațiile meteorologice să aibă un impact direct și profund asupra piețelor. Vara 2025 se anunță a fi o provocare pentru traderi și consumatori deopotrivă, într-un peisaj energetic tot mai volatil și dependent de starea cerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului
Freepik.com

pixel