Sistemul energetic românesc. George Vișan (Transelectrica): Trebuie acționat în folosul nostru și din mers

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
George Vișan
George Vișan
EXCLUSIV
”Sunt de acord cu toți vorbitorii!” Așa a declarat George Vișan, Directorul Direcției Piețe și Energie din cadrul Transelectrica, făcând un bilanț al dezbaterilor pe tema ”Tranziția către o Românie verde, provocările momentului”, organizate de DC Media Group. 

Totuși, ceea ce i-a atras cel mai mult atenția a fost întrebarea ridicată de unii dintre cei care au luat cuvânt la evenimentul DC Media Group, și anume dacă ”mai este Green Deal calea de urmat? Constantând din viața de zi cu zi, s-a ajuns, totuși, la un ”point of no return”, pentru că oricine ar veni factor politic după alegerile europene, toate aceste politici și mecanisme au fost făcute de niște grupuri de experți și birocrați, ca să le spunem așa, și care au avut această cale ca viziune”, a spus George Vișan. 

În folosul propriu

În ceea ce privește sistemul energetic românesc, a continuat el, noi ”trebuie să ne adaptăm. Sigur, adaptarea ține de priceperea noastră. Și trebuie să ținem cont că este o competiție acerbă în Europa pentru poziții dominante, atât în producție, cât și în piața europeană. Fiind expert în piețe de ani de zile, constat că, pornind de la regulamentul 943 din 2019, un fel de Biblie în ultimii cinci ani, și de la propunerea de acum un an și jumătate de reformare a pieței de energie, fiecare sistem energetic caută să se integreze în folosul propriu. Și lucrul acesta trebuie să îl facem și noi.

Politici energetice în loc de strategie 

În ceea ce privește provocările pe care le avem specific în sistemul energetic românesc”, a continuat directorul de la Transelectrica, ”dependența de combustibilii fosili este una dintre aceste provocări și păstrarea unui mix energetic echilibrat aș spune că este o prioritate. Părerea mea este că ideea de strategie s-a cam demonetizat, pentru că tot vorbim despre ea, dar nu o avem”. Ca atare, trebuie adoptate niște politici energetice, care sunt un pic diferite, pentru că se referă la linii strategice, dar de implementare efectivă, a explicat George Vișan.

Alte provocări

Deci, ”păstrarea unui mix echilibrat de energie electrică este importantă. Vedem că Uniunea Europeană a interzis de curând barajele, ceea ce ridică un mare semn de întrebare asupra consecvențelor politicilor respective. Vedem, de asemenea, că și provocare specifică a sistemului energetic infrastructura învechită, chiar dacă operatorul de transport în ultimii 20 de ani a făcut eforturi însemnate și chiar aici s-a spus că, din acest punct de vedere, sistemul energetic nu mai este așa de învechit, dar investițiile sunt necesare. Și investițiile insuficiente din ultimii ani, domeniu unde realizările nu sunt îmbucurătoare. Iar o altă are provocare este crearea de noi locuri de muncă și găsirea specialiștilor în domeniu. 

Trebuie făcut din mers 

Ca și drum spre o tranziție durabilă, din punctul nostru de vedere, considerăm că o mobilizare de investiții este importantă. Trebuie să ne gândim și noi avem în vedere investițiile pentru includerea energiile regenerabile, atât onshore, cât și offshore, integrarea în piața unică europeană, care trebuie făcută din mers. Iar din acest punct de vedere reproiectarea modelului de piața devine importantă, la aceste eforturi având și noi o participare susținută. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Portul Constanța
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Alibaba
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric

pixel