Sistemul energetic românesc. George Vișan (Transelectrica): Trebuie acționat în folosul nostru și din mers
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
George Vișan
George Vișan
EXCLUSIV
”Sunt de acord cu toți vorbitorii!” Așa a declarat George Vișan, Directorul Direcției Piețe și Energie din cadrul Transelectrica, făcând un bilanț al dezbaterilor pe tema ”Tranziția către o Românie verde, provocările momentului”, organizate de DC Media Group. 

Totuși, ceea ce i-a atras cel mai mult atenția a fost întrebarea ridicată de unii dintre cei care au luat cuvânt la evenimentul DC Media Group, și anume dacă ”mai este Green Deal calea de urmat? Constantând din viața de zi cu zi, s-a ajuns, totuși, la un ”point of no return”, pentru că oricine ar veni factor politic după alegerile europene, toate aceste politici și mecanisme au fost făcute de niște grupuri de experți și birocrați, ca să le spunem așa, și care au avut această cale ca viziune”, a spus George Vișan. 

În folosul propriu

În ceea ce privește sistemul energetic românesc, a continuat el, noi ”trebuie să ne adaptăm. Sigur, adaptarea ține de priceperea noastră. Și trebuie să ținem cont că este o competiție acerbă în Europa pentru poziții dominante, atât în producție, cât și în piața europeană. Fiind expert în piețe de ani de zile, constat că, pornind de la regulamentul 943 din 2019, un fel de Biblie în ultimii cinci ani, și de la propunerea de acum un an și jumătate de reformare a pieței de energie, fiecare sistem energetic caută să se integreze în folosul propriu. Și lucrul acesta trebuie să îl facem și noi.

Politici energetice în loc de strategie 

În ceea ce privește provocările pe care le avem specific în sistemul energetic românesc”, a continuat directorul de la Transelectrica, ”dependența de combustibilii fosili este una dintre aceste provocări și păstrarea unui mix energetic echilibrat aș spune că este o prioritate. Părerea mea este că ideea de strategie s-a cam demonetizat, pentru că tot vorbim despre ea, dar nu o avem”. Ca atare, trebuie adoptate niște politici energetice, care sunt un pic diferite, pentru că se referă la linii strategice, dar de implementare efectivă, a explicat George Vișan.

Alte provocări

Deci, ”păstrarea unui mix echilibrat de energie electrică este importantă. Vedem că Uniunea Europeană a interzis de curând barajele, ceea ce ridică un mare semn de întrebare asupra consecvențelor politicilor respective. Vedem, de asemenea, că și provocare specifică a sistemului energetic infrastructura învechită, chiar dacă operatorul de transport în ultimii 20 de ani a făcut eforturi însemnate și chiar aici s-a spus că, din acest punct de vedere, sistemul energetic nu mai este așa de învechit, dar investițiile sunt necesare. Și investițiile insuficiente din ultimii ani, domeniu unde realizările nu sunt îmbucurătoare. Iar o altă are provocare este crearea de noi locuri de muncă și găsirea specialiștilor în domeniu. 

Trebuie făcut din mers 

Ca și drum spre o tranziție durabilă, din punctul nostru de vedere, considerăm că o mobilizare de investiții este importantă. Trebuie să ne gândim și noi avem în vedere investițiile pentru includerea energiile regenerabile, atât onshore, cât și offshore, integrarea în piața unică europeană, care trebuie făcută din mers. Iar din acest punct de vedere reproiectarea modelului de piața devine importantă, la aceste eforturi având și noi o participare susținută. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel