Sistemul garanţie-returnare. Geanin Șerban (OIREP Ambalaje), detalii despre impactul pe care îl va avea asupra românilor

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Geanin Șerban
Geanin Șerban
EXCLUSIV
Parte la conferința organizată de DCMedia Group, denumită ”Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum” a luat și Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje. Organizația pe care o conduce se ocupă cu răspunderea extinsă a producătorilor de pe piață, o responsabilitate pe care tot mai mulți actori economici trebuie să și-o însușească.

În pragul implementării Sistemului de garanție - returnare, acesta a dat detalii despre care sunt cifrele din prezent dar problemele legate de colectarea selectivă și, de asemenea, pașii pe care cetățeanul trebuie să îi urmeze de la întâi decembrie, atunci când sistemul va fi funcțional.

”Trebuie să acceptăm că SGR1 vine pe un teren virgin. Astăzi în România, conform ultimelor date puse la dispoziție de AFM pentru anul 2022 se reciclează în România peste 1.470.000 de tone de deșeu de ambalaj. Dacă vorbim de materialele care la un moment dat vor intra în sistemul Garanție – Returnare, sticlă, pet și aluminiu, vă pot spune că astăzi, conform datelor oficiale, se reciclează în România 296.000 de tone de sticlă din cele 480.000 introduse pe piață. Peturile, din cele 151.000 introduse pe piață, se reciclează 81.000 de tone iar dacă transformăm doar aceste tone în unități o să constatăm că printr-un efort comun al tuturor actorilor care acționăm în acest sistem vorbim de miliarde de unități care ajung astăzi la reciclatorii din România și, din nefericire, anumite cantități iau și calea exportului.”, a spus Geanin Șerban.

La nivel individual, pentru cetățeni, va trebui să existe o colaborare cu mediul privat pentru ca totul să decurgă ca la carte, afirmă șeful OIREP Ambalaje. ”Vă spuneam că ne impactează SGR-urile pe fiecare dintre noi. M-aș referi strict la cetățean. Trebuie să înțelegem că acest sistem de garanție – returnare este un sistem complementar pe care producătorii și l-au asumat tocmai pentru a putea face față viitoarelor provocări legate de obiectivele referitor la cantitatea de ambalaj pe care trebuie să le reciclăm și, de ce nu, și de calitatea acestor deșeuri, pentru că obiectivul ar trebui să fie ca o parte cât mai mare din aceste deșeuri, să se întoarcă în același tip de ambalaj, de aceea este nevoie ca deșeurile să fie de o calitate cât mai mare.”

Cât despre modul în care ambalajele trebuiesc păstrate, el afirmă că acestea trebuie să fie ”cât mai aproape de forma inițială pentru ca aparatele să îl poată număra. Este nevoie pentru ca, în continuare, ceea ce s-a făcut până acum în ceea ce privește conștientizarea și informarea cetățenilor să nu se piardă, va trebui întotdeauna să le amintim cetățenilor că pentru celelalte materiale care nu intră sub SGR trebuie să folosească în continuare infrastructura pusă la dispoziție de autoritate publică locală”, a conchis președintele asociației OIREP Ambalaje. 

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel