Mai exact, este vorba de reducerea ajutoarelor fiscale de care beneficiază ONG-urile, pe motiv că acestea primesc destui bani din străinătate şi răspândesc ideologii, relatează agenţia EFE şi Euractiv.
Pentru pensiile părinților
Cetăţenii slovaci pot direcţiona 2% din impozitul lor pe venit către un obiectiv social la libera lor opţiune, fiind aici vorba în general despre activităţi ale ONG-urilor. O revizuire a codului fiscal anunţată de guvernul de la Bratislava urmează să includă printre aceste opţiuni pentru direcţionarea procentului de 2% din venit şi pensiile parentale, adică o contribuţie a copiilor pentru pensiile părinţilor lor. Contribuabilii vor fi astfel stimulaţi să direcţioneze acest procent mai degrabă către pensii decât spre ONG-uri.
Ministrul slovac al muncii, Erik Tomas, a precizat că iniţiativa se va aplica începând de anul viitor şi va conduce la o reducere cu 40-50 de milioane de euro a fondurilor primite de ONG-urilor prin această facilitate fiscală, care le-a adus pentru anul în curs circa 94 de milioane de euro.
"ONG-urile, care influenţează viaţa socială şi politică în Slovacia, au sponsorii lor generoşi din străinătate", a amintit ministrul slovac, un argument asemănător celui folosit de premierul conservator ungar Viktor Orban pentru o normă criticată de Comisia Europeană.
La rândul său, preşedintele parlamentului slovac, Peter Pellegrini, lider al formaţiunii social-democrate Vocea (Hlas), membră a coaliţiei de guvernare, a susţinut iniţativa, dezaprobând activitatea ONG-urilor care folosesc "spaţiul din şcoli pentru a răspândi o ideologie". "În sistemul de învăţământ nu au ce căuta politica, anumite secte sau lucruri care vor să schimbe sistemul de educaţie al copiilor", a avertizat Pellegrini.
De partea lor, ONG-urile au criticat măsura ce le afectează finanţarea. "Acest pas va dăuna nu doar eforturilor anti-corupţie ale organizaţiilor non-profit, ci şi, de exemplu, organizaţiilor care ajută vârstnicii sau persoanele grav bolnave", afirmă Norbert Chomistek, membru al organizaţiei neguvernamentale ''Stop Corruption'', care consideră că măsura va dezbina societatea prin crearea unei competiţii între organizaţiile civice şi vârstnici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...