Soarta Brexitului: Cinci scenarii posibile după un eșec istoric

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Premierul Theresa May a anunțat că nu demisionează
Premierul Theresa May a anunțat că nu demisionează
”What now?” Și acum ce urmează? După respingerea, marți seară, de către Parlamentul britanic a acordului privind Brexit, viitorul Marii Britanii pare destul de tulbure. Textul negociat de premierul Theresa May nu a reușit să-i mulțumească nici pe eurofilii partizani ai unei legături mai strânse cu Bruxellesul, nici pe euroscepticii militanți pentru o ruptură mult mai profundă.

În mod legal, guvernul poate supune din nou același acord până când Parlamentul îl votează. Pentru Theresa May, ca și pentru Uniunea Europeană, textul negociat este singurul și cel mai bun posibil. În pofida înfrângerii suferite, premierul britanic a subliniat, de altfel, că altă alternativă nu există.

Pe scurt, acordul respins clarifica problema facturii pe care Londra ar trebui să o plătească UE pentru a-și onora angajamentele, definea drepturile cetățenilor expatriați și evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda și Irlanda de Nord. Cu trei luni înainte de data prevăzută pentru Brexit, 29 martie, pot fi luate în calcul câteva scenarii.

1. ”No deal”

Un Brexit fără acord, faimosul ”no deal”, respins cu precădere de mediile economice care se tem de o prăbușire a lirei sterline și de o creștere a ratei șomajului. Penurie de medicamente, aglomerații înfiorătoare în porturi, avioane rămase la sol, ritm de creștere în scădere... Ar fi vorba de o ieșire haotică și adoptarea în regim de urgență a unor măsuri vamale și comerciale.

2. Planul B al Parlamentului

Pentru moment, pericolul unui ”no deal” nu este iminent. Săptămâna trecută, deputații britanici au adoptat un amendament care obligă executivul să prezinte, până luni, un ”plan B” amendabil. Analiștii cred însă că guvernul are prea puțin timp la dispoziție, fără o garanție a revenirii la masa negocierilor cu UE.

3. Alt referendum

Idee respinsă până acum de Theresa Mai, organizarea unui al doilea referendum este cerută de eurofili, în speranța că vor inversa rezultatul din 23 iunie 2016. Dar ce întrebare ar trebui formulată? Rămânerea în UE, actul II? Aprobarea planului prezentat de May? Ieșire fără acord?

4. Alte alegeri

Laburiștii au depus marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului, care va fi dezbătută miercuri. Dacă în decembrie în jur de 100 de deputați, din cei peste 600 ai parlamentului, au încercat o răsturnare a guvernului, nu este sigur că, acum, ei se vor alia opoziției. Riscul de a pierde puterea este prea mare. Dacă laburiștii câștigă, ei intenționează să negocieze un nou acord cu Bruxelles. În aceste condiții, Brexit va fi amânat pănă la finalizarea noilor discuții

5. O amânare a Brexitului

Este cea mai credibilă dintre variantele prezentate. O extensie a articolului 50 din Tratatul UE ar permite Londrei să câștige timp în vederea de noi alegeri sau a unui al doilea referendum. Mai ales că, marți seară, aproximativ 100 de deputați europeni s-au angajat să susțină o eventuală cerere de amânare. Se ridică însă o problemă. ”Odată cu alegerile europene, din 23 și 26 mai, o prelungire a Brexitului după data de 29 martie este posibilă, dar nu dincolo de 30 iunie, pentru că noul Parlament european va fi constituit”, a explicat o sursă diplomatică, menționând, de asemenea, că trebuie văzut dacă la scrutinul din mai vor participa și britanicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel