Şoc pentru băncile din Italia după anunţarea taxei pe profiturile suplimentare

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Impozitul minim global, greu de aplicat prea curând
Impozitul minim global, greu de aplicat prea curând
Băncile italiene au pierdut aproape 10 miliarde de euro după ce guvernul Meloni a anunțat o taxă neașteptată pentru profiturile suplimentare ale acestora.

Cotaţia acţiunilor italiene a scăzut puternic marţi, după ce anunţul suprinzător al unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor a şters până la 9,5 miliarde de euro din capitalizarea lor de piaţă combinată, transmite Bloomberg.

Italia a convenit o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, care ar urma să finanţeze reducerile de taxe şi sprijin pentru creditele ipotecare pentru cei care îşi cumpără prima casă, a declarat vicepremierul Matteo Salvini la o conferinţă de presă organizată la Roma. Taxa a fost inclusă într-un pachet mai amplu de măsuri care variază de la noi autorizaţii pentru taxiuri până la investiţiile în străinătate. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.

Marţi, acţiunile băncilor italiene înregistrau cele mai slabe performanţe din rândul acţiunilor europene, în condiţiile în care titlurile UniCredit au scăzut cu 6,7% iar acţiunile Intesa Sanpaolo SpA s-au depreciat cu 8,6%. Declinul acţiunilor a şters până la 9,5 miliarde de euro din valoarea de piaţă a băncilor italiene.

"Vedem această taxă ca fiind substanţial negativă pentru bănci având atât un impact asupra capitalului şi profiturilor cât şi asupra acţiunilor băncilor. Noul impact estimat este mai mare decât e prognoza noastră din aprilie", susţin analiştii de la Citigroup Inc. conduşi de Azzurra Guelfi. Aceşti analişti au calculat că taxa este echivalentă cu aproximativ 19% din profitul net al băncilor în 2023.

La fel ca şi restul băncilor europene, băncile italiene au înregistrat o creştere semnificativă a profitului lor net ca urmare a majorării dobânzilor. De exemplu, profitul net al Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, a urcat cu 80% până la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivalul UniCredit a raportat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com

pixel