Socotelile care îi pot convinge pe fumători să renunţe la acest viciu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care e numărul de pachete de țigări de la care se consideră că rişti să faci cancer pulmonar?

"Un alt factor de risc pentru boala cardiovasculară este fumatul. Fumatul, pe lângă efectele pe care le poate avea pe termen lung legate de bolile pulmonare, cancer pulmonar, din punct de vedere cardiovascular, determină o ateroscleroză precoce și una importantă. De aceea, noi încercăm de fiecare dată când avem un pacient fumător, să-l conștientizăm cu privire la riscul lui, care este cu mult mai mare decât dacă nu ar fuma, indiferent că este obez, are diabet, dislipidemie, hipertensiune. Dacă ești fumător, aceste lucruri sunt exponențiale. Noi încercăm să-l convingem să renunțe.

Există o formulă memo-tehnică, cei 5 A. Noi ne întâlnim cu un pacient care fumează și încercăm să-l convingem să renunțe la fumat și atunci îi punem cei 5A.

Prima este ask, îl întrebăm dacă vrea să renunțe.

Al doilea lucru este să ne dăm seama de gradul de dependență. Dacă e un pacient care fumează ocazional, atunci e o discuție foarte ușoară. Dacă e un pacient extrem de dependent, care fumează mult, atunci e cu mult mai greu de convins", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

 

Care e numărul de pachete de țigări de la care se consideră că faci cancer pulmonar

 

Întrebată de înseamnă "un pacient care fumează mult", dr. Cătălina Trifana a explicat că: "există un indice care se calculează în funcție de numărul de țigări pe care pacientul îl fumează. Acest indice poartă numele de pachete-an. Să presupunem că un pacient fumează un pachet pe zi, timp de 20 de ani. Atunci acest indice reprezintă 20 pachete an.

Se consideră că dacă el depășește 25 de pachete pe an, deci dacă el fumează două pachete pe zi timp de 20 de an, are un indice mult mai mare 40 pachete-an. Peste 25 are un risc enorm de a face cancer pulmonar și ar trebui să renunțe. E valabil atât la cancer, cât și la boala cardiovasculară.

E legat de cât timp fumează și cât fumează. Dacă pacientul reduce numărul de țigări, există deja un beneficiu. Dacă el renunță, deja beneficiul este major". Citeşte mai departe pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel