Curs BNR. Leul bate euro, dar pierde un pic la dolar. Aurul trece de un nou prag critic
Leul s-a apreciat luni, 14...
Aşa-numitele produse vândute pe pieţele gri sunt autentice și pot fi comercializate la preţuri mai mici prin ocolirea canalelor oficiale de distribuţie. Angrosiştii impun frecvent preţuri mai mari pentru retailerii din Elveţia, având în vedere puterea relativ mare de cumpărare din Țara cantoanelor. Subiectul a dobândit importanță după campania privind organizarea unui referendum referitor la preţuri corecte în Elveţia, unde articolele de zi cu zi sunt printre cele mai scumpe din Europa, spre disperarea turiștilor.
Cabinetul elveţian a apreciat că iniţiativa organizarea unui referendum este corectă dar merge prea departe în eforturile de a determina companiile să scadă preţurile. Guvernul a recomandat alegătorilor să respingă ideea consultării populare, susținând, în schimb, propunerea alternativă a executivului. Pentru că, a spus cabinetul, se ”evită, astfel, consecinţele negative pentru firmele elveţiene şi ocoleşte conflictele care decurg din obligaţiile internaţionale ale Elveţiei”.
Citește și Referendum pentru armele de foc. Țara unde se schimbă regulile
În 2017 preţurile de consum pentru gospodăriile din Elveţia erau cu 56% mai mari decât media din cele 15 state din Europa Occidentală. Doar islandezii, care trăiesc pe o insulă în Oceanul Atlantic la peste 1.000 de kilometri de Europa continentală, plăteau preţuri mai mari. Mulţi elveţieni merg frecvent la cumpărături în Germania, Franţa, Italia şi Austria, ceea ce afectează firmele elveţiene care pierd anual vânzări în valoare de mai multe miliarde de dolari.
Pe de altă parte, şi salariile sunt mai mari în Elveţia. Guvernul citează aşa-numitul index Big Mac al puterii de cumpărare, care arată că anul trecut un muncitor din Zurich trebuia să muncească 13 minute pentru a câştiga suma necesară pentru a-şi cumpăra renumitul hamburger McDonald's, faţă de 18 minute la Berlin sau Viena, 23 de minute la Paris şi 24 minute la Roma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...
Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...
BVB a câştigat aproape nouă...
Investitorii globali au...
Scope Rating a îmbunătăţit...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...
Evaziunea începe din bucătărie:...
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Urmează schimbări la asigurarea...
Secretarul de Stat al SUA,...