Soluții de criză. Polonezii pedalează pentru a alimenta un cinematograf în aer liber

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Util și pentru sănătate și pentru alții
Util și pentru sănătate și pentru alții
Când nu există altă cale, găsești soluții, de moment, dar te descurci. Inventezi, te adaptezi. Polonezii au găsit o cale de a îmbina mai multe lucruri deodată. 

Pentru Marek Kaszewek, în vârstă de 63 de ani, nu există o modalitate mai bună de a petrece o seară de weekend decât să se uite la un film, să meargă pe bicicletă și să facă ceva bun pentru planetă, toate în același timp.

"Învățăm să funcționăm într-o lume nouă", a declarat el pentru Reuters în timp ce pedala pe o bicicletă statică, cu ochii lipiți de un ecran pe care scria de câtă energie este nevoie pentru proiectarea unui film în parcul central Pole Mokotowskie din Varșovia.

"Este important să găsim o modalitate de a continua să ajutăm planeta noastră”, a spus Marek. El s-a numărat printre zecile de polonezi veniți să viziona "Knives Out" și să pedaleze. Un rând de biciclete a fost instalat în spatele unor scaune pliante așezate în fața unui ecran mare, într-o noapte senină de vară din capitala poloneză.

Bicicletele au fost conectate la un generator care trebuia să furnizeze cel puțin 50% din energia necesară pentru proiecția filmului. Inițiativa face parte dintr-o serie de evenimente organizate de compania de servicii Impel, care s-a deplasat, în această vară, prin mai multe orașe poloneze, organizând întâlniri și prezetând diferite idei pentru o viață mai ecologică, dar cu tot confortul necesar. 

"Impactul negativ al afacerilor... este resimțit zilnic. Iernile fără zăpadă, ploi torențiale, temperaturi excesive. Nu mai trebuie să explicăm încălzirea globală, o simțim în fiecare zi", a declarat David Frik, directorul de marketing al Impel.

Evenimentele au fost organizate în contextul în care prețurile la energie vor crește vertiginos în întreaga Europă și mulți polonezi se întreabă cum își vor plăti facturile.

Aproximativ 3,8 milioane de persoane din Polonia se bazează pe cărbune pentru încălzire și se confruntă acum cu penurii și creșteri de prețuri după ce Polonia și UE au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina în februarie.

Patrycja Kowalkowska, în vârstă de 25 de ani, a venit la vizionare împreună cu prietenul ei, declarând că a început să se gândească mai mult la diferite modalități de limitare a consumului de energie. ”După ce m-am urcat pe bicicletă, am spus îmi trebuie una și pentru telefon, pentru laptop", a spus ea râzând.

Citește și The Economist: Va putea Europa să țină luminile aprinse la iarnă?

După ce deja au interzis sau și-au propus ca în viitorul apropiat să interzică importurile de petrol rusesc, liderii grupului G7, al celor mai mari economii din lume, au spus pe 28 iunie că vor încerca mai multe modalități de a plafona prețul petrolului, cât și al gazului din Rusia.

Marea Britanie a dat deja de înțeles că va face o reformă a pieței energetice pentru a limita influența gazelor naturale asupra costului utilităților pentru populație. Furnizorii de energie din Franța au cerut deja consumatorilor să micșoreze „imediat” consumul de energie.

Unul dintre motivele pentru care se iau astfel de măsuri este dorința de a priva Rusia de veniturile de care are mare nevoie pentru a susține războiul din Ucraina. Un alt motiv este nevoia de a gestiona situația critică din domeniul energiei care amenință Europa.

Cu doar o lună în urmă, evitarea crizei părea greu de realizat, dar posibilă. În timp ce America își sporește exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL), contribuția la totalul de importuri de gaze ale Europei a crescut de la 6% în luna septembrie a anului trecut la 15% în luna mai a anului acesta, în timp ce cota gazelor rusești din piața europeană a scăzut de la 40% la 24%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră

pixel