SpaceX declară că reduce sprijinul Starlink pentru armata ucraineană

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Starlink / Foto: Starlink / Flickr
Starlink / Foto: Starlink / Flickr
SpaceX a început să furnizeze terminale Starlink Ucrainei la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

SpaceX nu va mai sprijini anumite operațiuni militare ucrainene prin intermediul serviciului său de comunicații prin satelit Starlink, a declarat miercuri președintele companiei, explicând că această tehnologie "nu a fost niciodată menită să fie înarmată". Dar explicația lui Gwynne Shotwell este în contradicție cu rolul Starlink în experimentele recente de modernizare a armatei americane, care încearcă să tragă mai repede asupra țintelor.

Serviciul internet prin satelit - împreună cu ajutorul altor companii IT occidentale - a ajutat Ucraina să depășească un atac cibernetic rusesc menit să scoată din funcțiune populația civilă și guvernul ucrainean. Această conectivitate de durată a ajutat la distribuirea de ajutoare, medicamente și provizii și le-a permis ucrainenilor să documenteze și să facă publice crimele de război rusești. De asemenea, a fost vitală pentru armata ucraineană, care o folosește în scopuri precum comunicarea cu experții occidentali cu privire la întreținerea echipamentelor și ghidarea atacurilor cu drone asupra pozițiilor rusești. 

Miercuri, Shotwell a declarat că a luat măsuri pentru a împiedica Ucraina să folosească Starlink pentru a controla dronele armate și pentru a îndeplini alte sarcini militare. 

"Am fost foarte încântați să putem oferi conectivitate Ucrainei și să îi ajutăm în lupta lor pentru libertate. Cu toate acestea, nu a fost niciodată intenționat să fie înarmat", a declarat președintele SpaceX în timpul unei conferințe FAA privind transportul spațial comercial, potrivit Breaking Defense. 

Activitatea SpaceX pentru armata americană sugerează contrariul. În mai 2020, compania a semnat un acord de cercetare și dezvoltare în cooperare cu armata pentru a analiza aplicațiile pe câmpul de luptă pentru banda largă Starlink. Mai târziu în acel an, Starlink a jucat un rol-cheie în experimentul inaugural al serviciului Project Convergence pentru a testa arme și sisteme noi și mai interconectate.

Citește și:

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații Starlink aproape că s-a dublat în Ucraina, în condițiile în care rețelele de telefonie mobilă încep să cedeze din cauza atacurilor Rusiei asupra rețelei electrice a țării și a creșterii cererii pentru dispozitivul de comunicații prin satelit fabricat de SpaceX.

Prețurile pentru terminalele Starlink, care sunt fabricate de compania SpaceX a lui Elon Musk, vor crește la 700 de dolari pentru noii consumatori ucraineni, potrivit site-ului companiei. Această sumă este în creștere de la aproximativ 385 de dolari la începutul acestui an.

Costul pentru consumatori al unui abonament lunar Starlink a fluctuat recent, scăzând de la aproximativ 100 de dolari la 60 de dolari de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, "pentru a reflecta condițiile pieței locale", iar acum va crește la 75 de dolari.

Prețurile au crescut și în Polonia vecină, unde mulți ucraineni folosesc Starlink pentru a evita problemele cu livrarea corespondenței locale, dar au rămas aceleași în Slovacia și în majoritatea celorlalte țări europene.

Micile dispozitive portabile, care comunică cu sateliții prin intermediul unei antene de mărimea unei cărți, au oferit o conexiune crucială la internet pentru armata ucraineană și pentru civili în zone cu puține rețele de telefonie mobilă sau acoperire în bandă largă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Hidroelectrica / FOTO: https://www.facebook.com/hidroelectricaoficial/
IMagine cu rol ilustrativ / Foto: Arhivă

Statele Unite au luat la ţintă flota fantomă a Iranului

SUA lovesc „flota fantomă” a Iranului cu noi sancțiuni:...

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...


pixel