Oficialul spaniol a adăugat că miniştrii Energiei din diferite ţări membre UE şi-au exprimat îngrijorarea privind creşterea preţurilor din sectorul energetic. "Oficialul ne-a împărtăşit că în prezent se lucrează la un set de propuneri pentru opţiuni flexibile pentru a rezolva această situaţie la nivel european, şi în următoarele săptămâni Bruxelles-ul va prezenta tuturor propunerile", a declarat Ribera.
Preţurile de referinţă în Europa la energie electrică au explodat în acest an, triplându-se chiar în Spania şi alte ţări, unul dintre motive fiind şi creşterea semnificativă a preţului gazelor naturale din cauza unei combinaţii de factori, precum nivelul redus al stocurilor, preţurile ridicate la certificatele de poluare şi nivelul redus al producţiei de energie din surse regenerabile.
Miercuri, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori.
Citește și Prețul gazelor naturale. Presa rusă: Cum se îmbogătește Gazprom
Începând din luna ianuarie şi până în prezent, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.
Unele guverne, precum cele din Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19.
Spania a îndemnat Uniunea Europeană să vină cu un răspuns mai coordonat, cerând Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar. "Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri", se precizează într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene de miniştrii spanioli ai Economiei, Nadia Calvino, şi Mediului, Teresa Ribera.
În replică, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a spus că Executivul comunitar monitorizează situaţia şi "discută care sunt instrumentele de care dispune" pentru a răspunde la această situaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...