Scăderi puternice la Bursa de Valori București
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul fiind o premieră în Europa, informează AFP.
"Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante", şi-a exprimat satisfacţia ministrul Egalităţii, Irene Montero, la finalul unui consiliu al miniştrilor.
"Menstruaţiile nu vor mai fi tabu (...). S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri, să trebuiască să te îndopi cu pastile (analgezice) înainte de a merge la muncă sau să trebuiască să ascundem durerea noastră", a adăugat Irene Montero, una dintre vocile importante ale partidului de stânga radical Podemos, partener al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez în cadrul unui guvern de coaliţie ce revendică feminismul.
Irene Montero a declarat mai devreme la televiziunea publică spaniolă că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul curant, "nu va avea durată limitată", în timp ce o versiune preliminară a proiectului difuzat săptămâna trecută de mass-media evoca un concediu de trei zile ce putea fi majorat la cinci în cazul unor simptome acute.
Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, de exemplu.
Citește și Vechime în muncă. Este ESENȚIAL să nu uitați acest detaliu
"Concediul menstrual" este una dintre măsurile-cheie ale unui proiect de lege mai amplu care prevede de asemenea consolidarea accesului la avort în spitalele publice, care practică în prezent mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania din cauza unor obiecţii de conştiinţă masive din partea medicilor.
Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să avorteze fără autorizaţie din partea părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instituite de un guvern conservator precedent, în 2015.
Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept cu multe obstacole în această ţară cu o puternică tradiţie catolică, unde mişcările antiavort sunt foarte active.
Textul guvernului prevede şi o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de "pilule de a doua zi" în centrele de îngrijire şi de mijloace contraceptive în licee.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Guvernul dă undă verde reluării...
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...