Spania şi Portugalia, undă verde de la Bruxelles pentru preţul gazelor naturale
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Spania și Portugalia lucrează după scheme proprii
Spania și Portugalia lucrează după scheme proprii
Care este schema preconizată de cele două țări. 

Comisia Europeană a anunţat marţi că a decis să permită Spaniei şi Portugaliei să prelungească, până la finele acestui an, aşa-numita "excepţie iberică", o măsură care permite celor două ţări să plafoneze preţul gazelor utilizate pentru producţia de electricitate, transmite Reuters.

În primăvara lui 2022, Spania şi Portugalia au stabilit un plafon pentru preţul gazelor naturale utilizat în producţia de electricitate. Schema comună de subvenţionare a costurilor pentru producţia de electricitate a centralelor care funcţionează pe combustibili fosili are drept obiectiv reducerea preţurilor la electricitate.

Guvernele de la Madrid şi Lisabona plătesc diferenţa între plafonul de preţ şi preţul de pe piaţă al gazelor naturale, care a explodat după invazia rusească din Ucraina.

Executivul comunitar a precizat că Spania şi Portugalia vor ridica treptat plafonul de preţ în fiecare lună, de la nivelul actual de 56,10 euro pentru un Megawatt-oră, până la 65 de euro pentru un Megawatt-oră în luna decembrie, pentru a putea pune la punct o "eliminare lină şi predictibilă a măsurii".

Autorităţile din Spania şi Portugalia estimează că această măsură, care în mod normal urma să expire la 31 mai, a permis consumatorilor din cele două ţări să economisească aproximativ cinci miliarde de euro începând din luna iunie 2022 şi până în ianuarie 2023.

Citește și Transgaz, Bulgartransgaz, FGSZ, Eustream și SOCAR, memorandum pentru furnizarea de cantități suplimentare de gaze naturale

Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice, transmite Virgil Popescu, ministrul Energiei.

"Astăzi am semnat Memorandumul de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Republica Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Republica Slovacă) și SOCAR (Republica Azerbaijan).

Documentul de cooperare a fost semnat și de către Rossen Hristov, Ministrul Energiei din Bulgaria, Peter Szijjarto, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, reprezentat de către Karel Hirman Ministrul Economiei din Slovacia și de Parviz Shahbazov, Ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, în cadrul unei ceremonii organizată la Sofia, la care au participat și președintele Republicii Bulgaria Rumen Radev, președintele Republicii Azerbaijan Ilham Aliyev și comisarul european pentru Energie Kadri Simson.

Prin întârirea cooperării asigurăm diversificarea rutelor de aprovizionare și furnizarea de cantități suplimentare de gaze naturale din Azerbaidjan către UE prin intermediul coridorului de transport existent al Inelului de solidaritate. Înțelegerea de astăzi arată, din nou, că este ireversibil procesul prin care renunțăm la dependența de gazul rusesc.... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel