Spania, singura țară din OECD în care prețurile la energie au scăzut în 2022
Autor: Mara Ivan | 07 feb 2023, 15:06
Spaniolii au luat alte decizii în contextul crizei energiei
Spaniolii au luat alte decizii în contextul crizei energiei
Spania nu se dezminte și continuă să fie o excepție de la o regulă aproape generală. Printre altele, ea a sfidat inclusiv tendința globală în privința prețurilor la imobiliare.

Spania a fost singura ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în care preţurile la energie au scăzut în 2022, ceea ce a avut o contribuţie la faptul că inflaţia a încheiat anul la nivelul de 5,7%, al cincilea cel mai scăzut din cele 38 de state membre, relatează agenţia EFE.

În perioada decembrie 2021 - decembrie 2022, preţurile energiei în Spania s-au redus cu 6,9%, în timp ce în cadrul OECD au urcat cu 18,4% şi în zona euro cu 25,5%, acelaşi procent ca în Uniunea Europeană, a menţionat organizaţia, marţi, într-un comunicat.

În spatele acestei scăderi din Spania a stat, în special, aplicarea aşa-numitei excepţii iberice, care permite impunerea unui plafon la preţul gazelor folosite pentru generarea de electricitate, în schimbul unei compensaţii pentru operatorii care folosesc acest combustibil.

Însă, excepţia iberică nu explică totul, aşa cum o demonstrează faptul că în Portugalia, care, de asemenea, beneficiază de acest mecanism, în 2022 preţurile energiei au crescut cu 20,8%.

Ţările din OECD în care s-a energia s-a scumpit cel mai puţin anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) şi Norvegia (6,5%). La polul opus, creşterile au atins nivelul de 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie şi până la 91,6% în Turcia.

Inflaţia interanuală în OECD s-a situat la 9,4% la finele lunii decembrie 2022, în urma celei de-a doua scăderi lunare consecutive, după vârful de 10,8% atins în octombrie. Acesta a fost cel mai redus nivel după cel din aprilie 2022. În Spania, inflaţia a fost de 5,7% în decembrie, cu nouă zecimi mai mic faţă de noiembrie, datorită scăderii preţurilor la energie.

Singurele ţări din OECD care au avut o rată a inflaţiei mai mică decât cea a Spaniei în ultima lună din 2022 au fost Elveţia (2,8%), Japonia (4%), Coreea de Sud (5%) şi Israel (5,3%). Adică nicio ţară din Uniunea Europeană, unde inflaţia media s-a situat în decembrie la 10,4%, în zona euro aceasta fiind de 9,2%.

Unul dintre principalii responsabili de inflaţia din Spania, ca în multe alte ţări, a fost preţul alimentelor. Acesta a crescut în Spania cu 15,7% în 2022 (creşterea interanuală în noiembrie a fost de 15,3 %) şi în OECD cu 15,6%.

Citește și Spania iese din tipar. Locuințele s-au scumpit cel mai mult din ultimii 17

Prețurile au urcat cu 9% în ianuarie față de anul precedent, potrivit unui indice lunar compilat de Fotocasa, un site imobiliar. Aceasta a fost cea mai puternică creștere din septembrie 2006. Cel mai scump oraș a fost San Sebastian din regiunea bască, urmat de Barcelona și de capitala Madrid, scrie Bloomberg. 

"Nu am detectat niciodată o creștere atât de mare a prețurilor într-o perioadă atât de scurtă de timp", a declarat María Matos, purtător de cuvânt al Fotocasa. "Această creștere ne readuce la nivelurile din 2006, înainte de bula imobiliară, când costul locuințelor a suferit o mare creștere."....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe