Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus o nouă schemă de ajutor de minimis pentru perioada 2024-2025, destinată susținerii producției de legume cultivate în spații protejate. Scopul acestei măsuri este de a încuraja producția internă de legume, precum tomate, ardei, castraveți și spanac, în special pentru acoperirea necesarului de consum în sezonul rece.
Impactul crizei energetice asupra sectorului agricol
Creșterile de prețuri la energie și gaze naturale au afectat semnificativ costurile de producție în agricultură, crescând dificultățile pentru producătorii care cultivă legume în spații protejate. Costurile ridicate de încălzire și achiziția materialelor necesare, precum fertilizanții și motorina, au dus la scăderea suprafețelor cultivate și implicit a producției de legume, ceea ce afectează aprovizionarea pieței interne.
Condiții de eligibilitate și valoarea sprijinului financiar
Pentru a beneficia de ajutor, producătorii trebuie să cultive o suprafață de minimum 1.000 mp în spații protejate și să obțină producțiile minime stabilite pentru fiecare tip de legumă. Sprijinul maxim este de 1.000 euro pentru fiecare 1.000 mp cultivați și va fi acordat în lei, conform cursului stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023. MADR estimează un buget total de 124,3 milioane lei, echivalentul a 25 milioane euro, necesar pentru implementarea programului.
Verificări și obligații
Cererile de ajutor de minimis vor fi verificate de direcțiile pentru agricultură județene, iar producătorii trebuie să dovedească respectarea normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. De asemenea, aceștia vor fi supuși controalelor pentru a se asigura conformitatea cu normele privind reziduurile de pesticide.
Noua schemă de sprijin, care face parte din eforturile de dezvoltare a lanțului scurt de aprovizionare și stabilizare a sectorului agricol, este deschisă dezbaterii publice și consultării cu organizațiile din domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.