Sprijin financiar pentru producția de legume în spații protejate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Legume / Foto: Freepik
Legume / Foto: Freepik
Guvernul urmează să adopte în ședința de miercuri o propunere a Ministerului Agriculturii pentru un sprijin financiar pentru producția de legume în spații protejate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus o nouă schemă de ajutor de minimis pentru perioada 2024-2025, destinată susținerii producției de legume cultivate în spații protejate. Scopul acestei măsuri este de a încuraja producția internă de legume, precum tomate, ardei, castraveți și spanac, în special pentru acoperirea necesarului de consum în sezonul rece.

Impactul crizei energetice asupra sectorului agricol

Creșterile de prețuri la energie și gaze naturale au afectat semnificativ costurile de producție în agricultură, crescând dificultățile pentru producătorii care cultivă legume în spații protejate. Costurile ridicate de încălzire și achiziția materialelor necesare, precum fertilizanții și motorina, au dus la scăderea suprafețelor cultivate și implicit a producției de legume, ceea ce afectează aprovizionarea pieței interne.

Condiții de eligibilitate și valoarea sprijinului financiar

Pentru a beneficia de ajutor, producătorii trebuie să cultive o suprafață de minimum 1.000 mp în spații protejate și să obțină producțiile minime stabilite pentru fiecare tip de legumă. Sprijinul maxim este de 1.000 euro pentru fiecare 1.000 mp cultivați și va fi acordat în lei, conform cursului stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023. MADR estimează un buget total de 124,3 milioane lei, echivalentul a 25 milioane euro, necesar pentru implementarea programului.

Verificări și obligații

Cererile de ajutor de minimis vor fi verificate de direcțiile pentru agricultură județene, iar producătorii trebuie să dovedească respectarea normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. De asemenea, aceștia vor fi supuși controalelor pentru a se asigura conformitatea cu normele privind reziduurile de pesticide.

Noua schemă de sprijin, care face parte din eforturile de dezvoltare a lanțului scurt de aprovizionare și stabilizare a sectorului agricol, este deschisă dezbaterii publice și consultării cu organizațiile din domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM
Oficiu poștal
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/926390/
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. semnează scrisoarea de intenţie pentru construirea unei fabrici de baterii la Oradea
Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
pexels.com

pixel