Sprijin pentru persoanele cu venituri reduse. Donații pentru lemne de foc în această iarnă. Ministerul Energiei și AEI, în parteneriat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Energiei
Ministerul Energiei
Luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împreună cu Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă au convenit asupra a două programe care să aducă căldura și lumina în casele oamenilor nevoiași, din zone greu accesibile.

Pentru sezonul rece din această perioadă, reprezentații celor două instituții, împreună cu parteneri din domeniul energiei și cu sprijinul oamenilor dispuși să ajute, vor încălzi cel puțin 1.000 de locuințe, prin proiectul ”Case cu căldură”.

 

Un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice

 

”Ne-am gândit să provocăm românii ca în marja sărbătorilor să se gândească la cei nevoiași și dacă în general trimiteau donații de haine, jucării și altele, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta. Sunt peste două treimi dintre gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc și împreună cu Asociația Energia Inteligentă dar și alți parteneri instituționali pe care îi vom anunța pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul Case cu Căldură pentru familiile nevoiașe”, a comentat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Donatorii și partenerii Ministerului Energiei au inițiativa de a strânge aproximativ un milion de lei pentru furnizarea lemnului de foc pentru cele o mie de gospodării din colțuri îndepărtate ale țării.  ”Beneficiarii vor fi aleși în funcție de venit, de gradul de marginalizare al comunității, distanța față de principalele drumuri de acces, distanța față de surse de aprovizionare și așa mai departe. Va exista o listă de criterii și de asociații cu care ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării”, a mai adăugat ministrul Energiei.

 

Panouri fotovoltaice pentru casele nevoiașilor

 

Deși nu este cert câte case nu sunt branșate la infrastructura de energie electrică, estimările indică că între 52.000 – 100.000 de gospodării nu au parte de această resursă esențială unui trai decent. În acest sens, parteneriatul dintre cele două instituții lansează un alt proiect, numit Energie pentru Viață.

”Al doilea proiect de termen mediu și lung se referă la acele zeci de mii de gospodării care nu au energie electrică. Sunt case în care copiii, în anul 2023, studiază la lumina lumânării, or această situație nu mai poate continua. Împreună cu Agenția Energia Inteligentă vom face un registru electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică. Vom face o hartă la nivelul României cu toate aceste gospodării și vom lansa provocarea către societatea civilă și mediul privat să adopte fiecare o casă și să aprindă lumina pentru acești români care nu au acces la cea mai de bază resursă.

Pentru o gospodărie, un cost de câteva mii de euro pentru panouri fotovoltaice și tehnologie de stocare poate fi inimaginabil de mare.

Vom avea trei instrumente de sprijin, pe de o parte, pentru acele gospodării unde este necesară branșarea la rețeaua electrică, vom lucra cu distribuitorii și vom asigura resurse din fondul pentru modernizare pentru extinderea acestor rețele în zonele unde există rațiuni comerciale pentru extinderea rețelelor. Vom avea ajutoare pentru gospodăriile off grid pentru sisteme de producție și înmagazinare. Inclusiv instalația de utilizare, unde accesibilitatea e ușoară. Acolo unde există gospodării foarte izolate, vom avea campanii de CSR cu voluntari, unde vor merge voluntari să instaleze panouri”, a mai completat Sebastian Burduja.

Dumitru Chisăliță, președintele AEI, a făcut o scurtă introducere despre istoria electrificării din țara noastră, menționând că „Electrificarea României a început în 1955. Au existat atunci 2 mari proiecte. Marea electrificare încheiată în 1970 și Mica electrificare pe care n-au încheiat-o nici comuniștii.

Apoi, au fost alte 7 proiecte. Niciunul nu a fost dus la capăt astfel încât să nu mai existe gospodării fără energie. Am încercat să vedem de ce. Motivele sunt multe dar unul este lipsa detaliilor concrete despre aceste gospodării”,  a spus Dumitru Chisăliță despre proiectul privind electrificarea gospodăriilor.           

Cât despre proiectul proiectul de încălzire a gospodăriilor cu lemne de foc, acesta a menționat că sursa din care ar putea proveni din ”rărirea pădurilor, nu tăierea pădurilor. Lipsa unui asemenea proiect a determinat tăierea pădurilor. Vom merge să identificăm zone acolo unde pădurea trebuie întreținută”, a conchis președintele AEI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel