Stare de urgență în România. Prevederi privind achiziția de medicamente

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Organizația Mondială a Sănătății a testat două medicamente pentru HIV
Organizația Mondială a Sănătății a testat două medicamente pentru HIV
În cazul achiziției de medicamente de către unitățile sanitare pentru tratarea pacienților cu COVID-19, prețurile medicamentelor pot depăși prețurile maximale aprobate de Ministerul Sănătății, se arată în Decretul prin care se instituie stare de urgență în România pentru o perioadă de 30 de zile. 

Pe perioada stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendați din funcțiile de conducere conducătorii unităților sanitare, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanță, precum și autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor. Nu este necesar ca persoanele desemnate să exercite temporar aceste funcții să fie funcționari publici.

Pe perioada stării de urgență se pot realiza transferuri între bugetele Ministerului Sănătății și Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (în ambele sensuri) precum și între diferitele linii de buget ale Ministerului Sănătății sau Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în funcție de necesități.

Influențele financiare determinate de creșterile salariale pentru personalul medical și nemedical din unitățile sanitare publice și cele care au ca asociat unic unitățile administrativ teritoriale se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – Titlul VI – Transferuri între unități ale administrației publice.

Decontarea seviciilor medicale

Valoarea procentului aferent contribuției clawback pentru trimestrul I al anului 2020 se plafonează la valoarea trimestrului IV al anului 2019.

Pentru serviciile medicale, medicamente, investigații paraclinice acordate în perioada stării de urgență, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.

Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.

Citește și Stare de urgență în România. Ce se întâmplă în spitale și structurile MAI

Pe perioada stării de urgență, modificările de structură din cadrul unităților sanitare se vor aviza de către direcțiile de sănătate publică locale în funcție de necesitați.

Pe perioada stării de urgență, prin ordin al ministrului sănătății se pot introduce noi programe de sănătate și servicii medicale destinate prevenirii și combaterii COVID-19.

Se autorizează prescripțiile de tratamente „off – label" în cazul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, după ce aceste tratamente sunt avizate de către comisia de politică a medicamentului din cadrul unității sanitare respective.

(1) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către direcțiile de sănătate publică de materiale necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către direcțiile de sănătate publică prin procedură de achiziție directă.
(2) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către unitățile sanitare de materiale și medicamente necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către unitățile sanitare prin procedură de achiziție directă.

(3) Ministerele cu sistem de sănătate propriu pot face achiziții directe pentru unitățile sanitare proprii atât din bugetele ministerelor de resort cât si din cele ale unităților sanitare.

(1) Prin ordin al ministrului sănătății se stabilesc măsurile de sprijinire a persoanelor izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.
(2) Măsurile de sprijin se pun în aplicare de autoritățile administrației publice locale.

(3) Cheltuielile necesare se asigură prin transfer între bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, și bugetele locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Viktor Orban și Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro

Viktor Orban a explicat de ce a venit la București

Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...

Paris / FOTO: Freepik

Datoria Franței a atins un nivel stratosferic

Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...

Boabe de cacao / FOTO: Freepik

Prețul boabelor de cacao urcă fără oprire

În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...

Casa de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Facebook Hidroelectrica
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr

Trump amenință fără nici o jenă Uniunea Europeană

Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...

Agenția Fitch Ratings
Gaze

Premierul care se teme de o criză a gazelor în Europa

Totul devine prea scump pentru această țară europeană. 

BVB / FOTO: Facebook BVB
Novo Nordisk

Gigantul farmaceutic Novo Nordisk, prăbușire la bursă

Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare. 

Asistent maternal / FOTO: Freepik

Este oficial: Noile condiții pentru asistenții maternali

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...

Siderurgie / FOTO: Freepik
Bursa de Valori București
Instalație de gaze

Decizie importantă a Germaniei privind gazele naturale

Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...

Lucrători / FOTO: Freepik
Austria încă primește gaze din Rusia
Perovskit

Descoperirea care revoluționează panourile solare

O companie sud-coreeană revoluționează industria...

Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg

Noi probleme pentru Raiffeisen pe piața rusă

Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...

Prognoza evoluției economiei României / Foto: Freepik
Partidele pro-europene în timpul negocierilor / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
O turistă părăsește hotelul / Foto: Freepik
Viktor Orban
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel