Statele Unite au blocat active rusești în valoare de 330 miliarde dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un raport destul de detaliat
Un raport destul de detaliat
Trezoreria Statelor Unite a anunțat că, în ultimele 100 de zile, a blocat și înghețat conturi financiare și resurse economice în valoare de 30 de miliarde de dolari aparținând rușilor sancționați, precum și active ale Băncii Centrale în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

SUA și aliații lor din cadrul grupului operativ de căutare și confiscare a activelor, format din mai multe agenții, au confiscat iahturi deținute sau controlate de cetățenii ruși înscriși pe listele de sancțiuni, precum și numeroase proprietăți imobiliare de lux. De asemenea, au fost impuse restricții "privind accesul Rusiei la sistemul financiar global, ceea ce face dificilă obținerea de tehnologie" pentru o operațiune militară specială în Donbas.

"În lunile următoare, membrii grupului de lucru vor continua să monitorizeze activele rușilor sancționați și să prevină încercările de a eluda restricțiile", a precizat Trezoreria SUA. Din respectivul grup, denumit REPO fac parte secretarii americani ai Trezoreriei, ai Internelor și Justiției, precum și reprezentanți din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Comisia Europeană.

Ca parte a politicii restrictive occidentale împotriva Moscovei, activele rusești au fost înghețate și în alte țări. De exemplu, la 21 iunie, autoritățile irlandeze au estimat valoarea activelor rusești înghețate la 1,72 miliarde de euro. La 11 iunie, s-a raportat că Muntenegru a înghețat 44 de proprietăți a 34 de cetățeni ruși. La 23 mai, Estonia, Slovacia, Letonia și Lituania au sprijinit confiscarea activelor rusești înghețate; acestea vor fi trimise în Ucraina pentru a fi restaurate. Cu o zi mai devreme, 254 de milioane de euro din activele rusești din 97 de conturi au fost înghețate în Austria.

Citește și Vești proaste pentru Putin: Totul se duce de râpă în Rusia

Pe de altă parte, exporturile chinezești către Rusia au scăzut brusc de când Rusia a pornit războiul în Ucraina, în ciuda refuzului Beijingului de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, este concluzia unui studiu publicat de Peterson Institute for World Economics din Washington. În același timp, experții americani spun că, dimpotrivă, importurile din Rusia în China, în principal de petrol și gaze, au crescut la niveluri record.

"Exporturile de bunuri către Rusia au scăzut semnificativ, nu numai din partea țărilor din coaliția celor care au impus sancțiuni, ci, în mod surprinzător, și din partea țărilor care au refuzat să impună sancțiuni - în special China", a precizat institutul într-un comunicat. "După Uniunea Europeană, al doilea mare contributor la scăderea exporturilor către Rusia de la începutul invaziei [Ucrainei] a fost China", au declarat experții.

Potrivit autorilor studiului, declinul exporturilor din China către Federația Rusă se datorează reticenței companiilor chineze de a se supune sancțiunilor occidentale secundare, care le-ar priva de accesul la piețele și tehnologia occidentale. "Exportatorii chinezi par să fi luat în considerare riscurile de încălcare a controlului exporturilor și de sancțiuni", se arată în raport. "Comportamentul Chinei reflectă acest risc. Exporturile sale către Rusia au scăzut cu 38% de când a început invazia, comparativ cu a doua jumătate a anului 2021. Acest lucru este în linie cu media țărilor care nu au impus sancțiuni", au explicat experții.

În același timp, ei cred că declinul se datorează și faptului că exporturile din China către Federația Rusă au fost reduse de  multinaționalele străine care operează acolo. "Factorul care obligă China să respecte sancțiunile impuse de Occident este că multinaționalele străine reprezintă jumătate din exporturile chineze. Aceste corporații au nevoie să fie incluse în economia globală și probabil că primesc instrucțiuni nu de la Beijing, ci de la propriile sedii situate în țările care au impus sancțiunile", mai cred economiștii americani. Cu toate acestea, ei subliniază că, în calculele lor, nu au putut izola din total partea care poate fi atribuită în mod specific societăților străine din RPC. "Cu toate acestea, este clar că multinaționalele străine nu sunt singurul factor care influențează respectarea sancțiunilor [de către China]", sugerează ei.

"Cu toate acestea, China nu a încetat complet comerțul cu Rusia. Importurile ei au crescut la un nivel record. Nu este surprinzător faptul că aproape 80% din aceste importuri sunt reprezentate de petrol și gaze, care sunt excluse din regimul de sancțiuni occidentale", subliniază raportul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel