Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
SUA și aliații lor din cadrul grupului operativ de căutare și confiscare a activelor, format din mai multe agenții, au confiscat iahturi deținute sau controlate de cetățenii ruși înscriși pe listele de sancțiuni, precum și numeroase proprietăți imobiliare de lux. De asemenea, au fost impuse restricții "privind accesul Rusiei la sistemul financiar global, ceea ce face dificilă obținerea de tehnologie" pentru o operațiune militară specială în Donbas.
"În lunile următoare, membrii grupului de lucru vor continua să monitorizeze activele rușilor sancționați și să prevină încercările de a eluda restricțiile", a precizat Trezoreria SUA. Din respectivul grup, denumit REPO fac parte secretarii americani ai Trezoreriei, ai Internelor și Justiției, precum și reprezentanți din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Comisia Europeană.
Ca parte a politicii restrictive occidentale împotriva Moscovei, activele rusești au fost înghețate și în alte țări. De exemplu, la 21 iunie, autoritățile irlandeze au estimat valoarea activelor rusești înghețate la 1,72 miliarde de euro. La 11 iunie, s-a raportat că Muntenegru a înghețat 44 de proprietăți a 34 de cetățeni ruși. La 23 mai, Estonia, Slovacia, Letonia și Lituania au sprijinit confiscarea activelor rusești înghețate; acestea vor fi trimise în Ucraina pentru a fi restaurate. Cu o zi mai devreme, 254 de milioane de euro din activele rusești din 97 de conturi au fost înghețate în Austria.
Citește și Vești proaste pentru Putin: Totul se duce de râpă în Rusia
Pe de altă parte, exporturile chinezești către Rusia au scăzut brusc de când Rusia a pornit războiul în Ucraina, în ciuda refuzului Beijingului de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, este concluzia unui studiu publicat de Peterson Institute for World Economics din Washington. În același timp, experții americani spun că, dimpotrivă, importurile din Rusia în China, în principal de petrol și gaze, au crescut la niveluri record.
"Exporturile de bunuri către Rusia au scăzut semnificativ, nu numai din partea țărilor din coaliția celor care au impus sancțiuni, ci, în mod surprinzător, și din partea țărilor care au refuzat să impună sancțiuni - în special China", a precizat institutul într-un comunicat. "După Uniunea Europeană, al doilea mare contributor la scăderea exporturilor către Rusia de la începutul invaziei [Ucrainei] a fost China", au declarat experții.
Potrivit autorilor studiului, declinul exporturilor din China către Federația Rusă se datorează reticenței companiilor chineze de a se supune sancțiunilor occidentale secundare, care le-ar priva de accesul la piețele și tehnologia occidentale. "Exportatorii chinezi par să fi luat în considerare riscurile de încălcare a controlului exporturilor și de sancțiuni", se arată în raport. "Comportamentul Chinei reflectă acest risc. Exporturile sale către Rusia au scăzut cu 38% de când a început invazia, comparativ cu a doua jumătate a anului 2021. Acest lucru este în linie cu media țărilor care nu au impus sancțiuni", au explicat experții.
În același timp, ei cred că declinul se datorează și faptului că exporturile din China către Federația Rusă au fost reduse de multinaționalele străine care operează acolo. "Factorul care obligă China să respecte sancțiunile impuse de Occident este că multinaționalele străine reprezintă jumătate din exporturile chineze. Aceste corporații au nevoie să fie incluse în economia globală și probabil că primesc instrucțiuni nu de la Beijing, ci de la propriile sedii situate în țările care au impus sancțiunile", mai cred economiștii americani. Cu toate acestea, ei subliniază că, în calculele lor, nu au putut izola din total partea care poate fi atribuită în mod specific societăților străine din RPC. "Cu toate acestea, este clar că multinaționalele străine nu sunt singurul factor care influențează respectarea sancțiunilor [de către China]", sugerează ei.
"Cu toate acestea, China nu a încetat complet comerțul cu Rusia. Importurile ei au crescut la un nivel record. Nu este surprinzător faptul că aproape 80% din aceste importuri sunt reprezentate de petrol și gaze, care sunt excluse din regimul de sancțiuni occidentale", subliniază raportul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...