Statele Unite vor să creeze o nouă bombă nucleară

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bombardierul B-21 Raider / FOTO: Wikipedia
Bombardierul B-21 Raider / FOTO: Wikipedia
Confruntat cu puterea militară în creștere a Moscovei și Beijingului, Washingtonul a decis să-și consolideze arsenalul nuclear.

Întărirea dispozitivului american de descurajare atomică împotriva Rusiei și Chinei. Acesta este scopul Pentagonului, care a lansat dezvoltarea unei variante moderne a bombei nucleare B61: B61-13. În spatele acestui nume tehnic se ascunde o armă tactică a cărei putere maximă ar fi de 360 ​​de kilotone. Pentru a pune această cifră în perspectivă, bomba aruncată pe Hiroshima pe 6 august 1945 a avut o forță de 15 kilotone. Pentagonul a precizat, totodată, că avioanele moderne, inclusiv viitorul bombardier stealth B-21 Raider, vor fi capabile să arunce viitoarea bombă. 

„Statele Unite au responsabilitatea de a continua să evalueze și să stabilească capacitățile de care au nevoie pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, a răspunde la atacuri strategice și pentru a asigura securitatea  asigura aliații”, se arată în declarația Pentagonului. De asemenea, o astfel de decizie ar oferi președintelui american mai multe opțiuni de a lovi ținte militare mai defensive sau chiar de a distruge o mare parte a câmpului de luptă.

Pus la curent de Pentagon în legătură cu noile planuri privind crearea respectivei bombe, Hans Kristensen, expert în arme nucleare la Federația oamenilor de știință americani, a declarat pentru Defense News că arma va include aceleași focoase ca și cele de pe B61-7, dezvoltată în anii 1980 și 1990. În plus, specialistul ete de părere că prin crearea acestei bombe se are, probabil, în vedere, ajungerea la un compromis care să pună capăt dezarcordului care persistă de ani de zile între democrați și republicani cu privire la soarta enormei bombe B83-1, veche de 40 de ani.

Fostul președinte Barack Obama a încercat să se debaraseze de B83-1, de 1,2 megatone, ultima bombă mai mare de un megaton rămasă în arsenalul nuclear al SUA și care ar exploda cu o forță de 80 de ori mai mare decât cea aruncată asupra Hiroshimei, în 1945. Dar succesorul său, fostul președinte Donald Trump, a anulat această decizie. De atunci, Joe Biden a reluat eforturile de a scăpa de B83. Unii parlamentari sunt însă de altă părere, afirmând că B83-1 este necesară pentru a lovi ținte dificile. 

„B61-13 nu este o soluție pe termen lung, dar le va oferi comandanților noștri, în special în regiunile Pacificului și Europei, mai multă flexibilitate în combaterea potențialelor armate inamice. După cum a remarcat recent Comisia pentru poziție strategică, China și Rusia sunt angajate într-o adevărată cursă a înarmărilor, iar Statele Unite trebuie să adopte o poziție. 

Potrivit lui Hans Kristensen, responsabilii Pentagonului nu cred că vor fi produse foarte multe B61-13, probabil câteva zeci. În același timp, el nu este înclinat să susțină afirmațiile potrivit cărora prin retragerea bombelor B61-7 se va ajunge la o scădere semnificativă a numărului de bombe gravitaționale din arsenalul american, estimate între 400 și 500.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel