Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Pe data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricții pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina până pe 5 iunie. Aceste măsuri au fost luate în scopul de a reduce oferta excesivă de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Aceste țări şi-au exprimat nemulțumirea asupra faptului că cerealele ieftine din Ucraina afectează rentabilitatea producției locale.
Potrivit declarațiilor Comisiei Europene, în timpul acestei perioade, grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui din Ucraina vor putea fi comercializate în orice altă țară membră a Uniunii Europene.
Comisia a informat anterior că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.
"Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie", a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-o postare pe Twitter. "Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine", a adăugat oficialul polonez.
Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.
Săptămâna trecută, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.