Stațiunile de schi din Austria strâng cureaua
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un sport care devine mult prea costisitor
Un sport care devine mult prea costisitor
În condițiile în care costul de funcționare a instalațiilor s-a dublat, abonamentele au crescut cu 10%. Mulți turiști caută deja alternative.

În stațiunea Kitzbühel, cunoscută pentru legendara sa coborâre din Cupa Mondială, dar și în restul localităților turistice din lanțul muntos austriac, creșterea prețurilor se resimte puternic. Costurile de funcționare a instalațiilor pe cablul și a tunurilor de zăpadă, care consumă multă energie, au urcat considerabil. 

"Estimăm că în acest sezon vor scoate de două ori mai mulți bani din buzunar pentru achitarea facturilor”, spune Anton Bodner, șeful unei companii de management. Și "nu avem altă soluție decât să transferăm aceste costuri pe umerii clienților noștri", a recunosut el pentru AFP. Biletul de intrare a crescut deja cu 10% în acest an.

De asemenea, stațiunea și-a redus orele de program, adică deschid mai tărziu și închid mai devreme, limitând, totodată, capacitatea telescaunelor pentru a reduce greutatea acestora. Deocamdată, doar câteva pârtii sunt accesibile: inaugurarea oficială a sezonului a fost amânată din lipsa zăpezii. Confruntat cu aceste provocări, sectorul, care reprezenta 3,9% din PIB-ul național înainte de a fi afectat de restricțiile legate de pandemia de Covid, vrea să își mențină moralul ridicat. Economiștii avertizează însă asupra impactului inflației.

Multe familii se gândesc să nu mai meargă la schi de sărbători, cum au făcut-o în ultimii ani, reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul Wifo, pe un eșantion de 1.000 de persoane din Austria și Germania. "Cei care obișnuiau să plece în străinătate pentru practicarea sporturilor de iarnă, își revizuiesc planurile, pentru că i-au speriat prețurile. Iar dacă o fac, se vor mulțumi cu o singură ieșire în oraș, cu un hotel mai ieftin și cu pârtii mai puțin pretențioase”, au comentat analiștii Institutului. 

"Totul a devenit cu 20-30% mai scump. Dacă lucrurile vor continua în acest ritm, nu ne vom mai putea permite să schiem", mărturisește Klaus Bernert, un schior de 58 de aniel, sperând să nu fie obligat să "renunțe la această plăcere". Închirierea echipamentelor, plus biletele pentru telescaun înseamnă deja, pentru o familie, salariul pe o lună, dacă nu chiar două. Acest lucru a accelerat scăderea interesului austriecilor pentru schi, care a devenit din ce în ce mai scump de-a lungul anilor.

Este mai scump și în Elveția

Creșterea prețurilor la energie este resimțită și în Elveția, multe stațiuni au majorat prețurile la abonamente. Mai există și problema cursului de schimb al monedei euro, care-i defavorizează pe turiștii europeni. În plus, proprietarii de hoteluri au ridicat tarifele, în 2022 înregistrându-se cea mai mare creștere de prețuri din ultimii opt ani pe acest palier. 

Conștientizarea problemelor de mediu îi determină pe mulți să renunțe la schi, care a devenit o provocare din cauza încălzirii globale, care a redus stratul de zăpadă anual, o tendință care se va menține și pe viitor în absența unor măsuri de combatere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Problema este crucială pentru economia austriacă, care ar putea pierde "zece miliarde de euro dacă turismul de iarnă este grav afectat de schimbările climatice", avertizează economiștii de la Wifo.

În așteptarea loviturii finale, Kitzbühel încearcă să sfideze natura. "Stațiunile nu mai pot fi viabile fără zăpadă artificială, deoarece industria turismului are nevoie de predictibilitate și fiabilitate", insistă Anton Bodner. Aceasta este singura modalitate de a "garanta clienților noștri că pot schia din decembrie până în aprilie".

Citește și România, refuzată în Schengen. Adrian Negrescu: ”Să nu transformăm votul într-o vânătoare de vrăjitoare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel