ANALIZĂ. Statul împrumută zilnic o sumă exorbitantă. Ce face cu banii
Autor: Ilinca Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Unele salarii au crescut
Unele salarii au crescut
Ministerul de Finanțe trece printr-o foarte grea. În noiembrie au ajuns la scadență titluri de stat în valoare de 7,6 miliarde de lei emise pe piaţa internă. Asta înseamnă că Finanţele vor fi nevoite să împrumute, în medie, 253 de milioane de lei pe zi pentru a putea rostogoli vechile datorii. Suma totală de care statul trebuie să facă rost este cu aproape 5 miliarde de lei peste cea din noiembrie 2017 şi ridică îngrijorări asupra dobânzilor la care se va putea împrumuta.

Cei de la Finanțe încearcă de câţiva ani să extindă maturitatea medie a portofoliului de titluri de stat pentru a evita acumularea unor vârfuri de plată riscante. Cu toate acestea, nu au reușit încă să scape de emoții.  Cele 7,6 miliarde de lei vor fi greu de luat la dobânzi bune având în vedere că investitorii știu că statul este prins în corzi și are neapărat nevoie de acești bani.

Anul trecut, tot în noiembrie, Ministerul de Finanțe a respins ofertele dealerilor primari la şase licitaţii consecutive de titluri de stat, într-un context caracterizat de creşterea temporară a ratelor dobânzilor din piaţa monetară. Și-a permis pentru că avea nevoie doar de 2,73 miliarde de lei şi avea rezerve care acopereau şase luni de funcţionare. Acum lucrurile stau altfel având în vedere că deficitul bugetar este dublu, la sfârşitul lunii septembrie 2018 era de 14,55 miliarde de lei, iar în septembrie 2017 de 6,818 miliarde de lei.

Costul împrumutului, în creștere

Creșterea deficitului bugetar înseamnă împrumuturi mai mari pentru asigurarea cheltuielilor curente, împrumuturi care se adaugă peste vechile datorii ajunse la scadență. Problema este că, în ultimul an, condițiile din piață s-au schimbat după ce Banca Națională a crescut dobânda de politică monetară pentru a tempera inflația.

" Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat de la sfârșitul anului trecut și până acum, principalul factor care a tras toate dobânzile în sus a fost decizia BNR de a crește dobânda de politică monetară, ca reacție la o creștere de inflație destul de rapidă. În contextul acesta au crescut toate dobânzile, apoi au mai fost și alți factori, legați de lichiditatea din piață", a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Randamentele la care se împrumută acum statul au crescut pentru toate tipuri de maturități. La finalul anului 2016, randamentul la 6 luni era de 0,71%, la sfârșitul anului 2017 de 1,96%, iar acum este de 3,10%. Lucrurile arartă la fel de prost și pentru titlurile de stat cu maturitate la 12 luni: 0,93%, în 2016, 2,08%, în 2017, și de 3,22%. Dobânzile sunt în creştere şi la împrumuturile pe 10 ani, de la 3,47% (în 2016), la 4,31% în 2017 și la 4,86 % în prezent. În acest ritm serviciul datoriei va crește și automat creșterea se va regăsi în datoria guvernamentală.

Cât ne-am îndatorat în 2018

De la începutul anului, Guvernul a împrumutat aproximativ 30 miliarde de lei, la care se adaugă alte 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari pe care i-a luat de pe piețele externe. Anul 2018 a fost volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare, distribuţia nevoilor fiind neuniformă, cu vârfuri de plată de 7-8 miliarde de lei şi cu scăderi care au ajuns şi sub un miliarde de lei, în unele luni.

Cel mai mare vârf de plată din acest an,  de 8,5 miliarde de lei, a fost în ianuarie, iar în iunie 2018 au ajuns la maturitate titluri de aproximativ 8 miliarde de lei, din care cea mai mare parte au reprezentat-o eurobonduri scadente de 1,5 miliarde de euro, echivalentul a aproape 7 miliarde de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel