Steerlight va ajuta Stellantis să reducă prețurile la mașinile autonome

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La volan
La volan
Grupul auto Stellantis investește în start-up Steerlight. De ce.

Pentru că Steerlight lucrează la un radar LiDAR de mare performanță, dar la costuri mici. Iar acest instrumente constituie unul dintre obstacolele în calea dezvoltării mașinilor autonome și a sistemelor de asistență la conducere. Cei mai buni senzori folosiți la o mașină pentru a detecta obstacolele și alți utilizatori ai drumului, numiți LiDAR, sunt scumpi, foarte scumpi.

În aceste condiții, Stellantis a anunțat că participă la strângerea de fonduri start-up SteerLight, care dezvoltă senzori mult mai puțin costisitori, dar de înaltă performanță.

Pe lângă Stellantis, la acestă operațiune participă fondurile Quantonation și Lift să investească în dezvoltarea sa. Steerlight a fost fondată în 2022 de experți care lucrează la senzori optici pe silicon de aproximativ cincisprezece ani.

Încă o tehnologie foarte premium

Suficient pentru a dezvolta LiDAR-uri (care funcționează ca niște radare, dar cu un laser), mult mai ieftine decât cele de astăzi, folosind o tehnologie complexă de oglindă. „Nu folosim piese mecanice sau lentile”, explică François Simoens, CEO și co-fondator al start-up-ului.

„Senzorii SteerLight observă mediul înconjurător în trei dimensiuni, cu o rezoluție mai mare și mai multă precizie decât sistemele disponibile în prezent pe piață”, explică Stellantis alegerea făcută. 

Astăzi, conducerea autonomă avansată este rezerva mașinilor de ultimă generație. Un senzon LiDAR este foarte scump și este nevoie de șase pentru a crea o „centură” în jurul vehiculului. Următoarea evoluție în vehiculele autonome este generalizarea senzorilor pe vehicule, potrivit Stellantis.

Concurenți americani și chinezi

Steerlight estimează că va avea nevoie de 2 până la 3 ani pentru a-și dezvolta în continuare tehnologia, apoi de 12 până la 18 luni pentru a o adapta la nevoile Stellantis. O fază cu atât mai rapidă cu cât Stellantis intenționează, dincolo de contribuția sa de fonduri, să lucreze cu SteerLight pentru a-i transmite cerințele în materie de senzori.

Stellantis, care depinde, pentru senzorii LiDAR de producătorii săi de echipamente precum Valéo, completează astfel elementele de bază care îi lipsesc în conducerea autonomă. În 2022, a cumpărat marele start-up maghiar aiMotive, specializat în software pe acest subiect.

Start-up-ul francez nu este singurul care lucrează la astfel de tehnologii disruptive. Gigantul american de electronice, Intel, dezolvă inclusiv senzori optici pe silicon. Pe fața locului sunt și chinezii. „Barierele tehnologice la intrare sunt foarte mari”, subliniază François Simoens. Și, dacă cel mai serios concurent al nostru este americanul, este foarte greu de știut ce știu cu adevărat chinezii să facă în acest domeniu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Donald Trump
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness

pixel