Știi câți bani cheltuiești pe distracții? Iată cum te poți organiza

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Indiferent dacă îți iubești job-ul sau dacă ești stresat când te gândești că trebuie să te duci la birou, ai nevoie să te distrezi. Unii raportează la venituri bugetul alocat pentru activitățile din timpul liber, alții dedică cea mai mare parte din bani relaxării, iar alții încearcă să țină cheltuielile sub o limită impusă, indiferent de cât de bine sunt plătiți.

Cea de-a treia categorie este avantajată, pentru că are posibilitatea să pună mai mulți bani deoparte, dar, până la urmă, acest aspect ține de stilul de viață al fiecăruia. Cantitatea și calitatea timpului acordat distracției sunt foarte importante, întrucât în acele momente sunt diminuați factori de risc pentru sănătate și sunt încărcate bateriile pentru o activitate cât mai eficientă la serviciu.

Tu ai calculat câți bani cheltuiești pe distracții în fiecare lună? Chiar dacă ajungi la concluzia că există un  raport optim între fondurile alocate relaxării și banii pe care îi câștigi, să știi că poate să fie chiar și mai bine. Iată cum te poți organiza, pas cu pas:

Identifică activitățile care te relaxează cel mai mult

Ia-ți câteva momente de liniște, departe de restul lumii, și fă o introspecție pentru a alcătui o listă cu activitățile recreative care te relaxează. În această categorie pot fi incluse drumețiile, yoga, grădinăritul, pictura, ciclismul, camping-ul, lectura, scrisul sau cântatul la instrumente muzicale. Prioritizează-ți interesele recreative. 

În același timp, monitorizează calendarele de evenimente locale pentru a găsi noi activități pentru timp liber. Te sfătuim să ai în vedere și implicarea în proiecte comunitare, care reprezintă o modalitate excelentă de a cunoaște oameni și de a face noi prieteni cu interese similare. 

Construiește un buget

Unele activități pot fi desfășurate cu ce ai deja „în dotare”, în timp ce pentru altele trebuie să faci achiziții. Trebuie să compari gradul de satisfacție pe care îl anticipezi pentru fiecare hobby cu cheltuielile implicate. După ce ajungi la o concluzie, îți construiești bugetul care te va face fericit. 

Întotdeauna acest buget trebuie să se încadreze în diferența dintre venit și cheltuielile obligatorii din luna respectivă (întreținere, utilități, mâncare, îmbrăcăminte etc). O evaluare cât mai corectă a finanțelor te ajută să găsești fondurile disponibile pentru activitățile recreative. Este important să apreciezi dacă hobby-ul este ceva pe termen scurt și mediu, sau pe termen lung.

Profită de reduceri și gratuități

Poți ridica din presiunea de pe bugetul pentru distracție practicând unele activități pentru care găsești reduceri sau chiar gratuități. De exemplu, dacă îți place să mergi la sală, îți poți face un abonament pe termen lung atunci când este perioadă de discount. La fel, dacă shopping-ul este ce te relaxează cel mai mult, atunci trebuie să profiți de momentele din an în care sunt reduceri. Dacă îți place să joci păcănele online, deschide-ți cont la un operator care oferă rotiri gratuite.

Împrumută cărți de la bibliotecă, nu cumpăra până nu mai ai loc să le pui în bibliotecă. În cazul în care îți plac jocurile video, poți descărca aplicații gratuite, precum Twitch, pe care poți viziona cele mai importante competiții și prin intermediul cărora poți intra în comunități de gameri.

Economisește din alte părți

Dacă constanți că bugetul rămas pentru distracție, după scăderea plăților prioritare, este prea mic, trebuie să iei măsuri. Vezi din ce cheltuieli poți tăia. Consumă mai puține utilități, eventual vinde obiecte care nu îți mai folosesc, cum ar fi jucăriile de bebeluș ale copilului care acum este mare. 

Alte soluții „clasice” pentru a economisi: mănâncă mâncare gătită de tine acasă, folosește transportul public sau mergi cât mai mult pe jos, renunță la abonamentele pe care nu le folosești, cumpără de la branduri mai puțin cunoscute, ține un buget de cheltuieli, în care să incluzi și activitățile recreative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel