Străinii nu au voie să cumpere proprietăți imobiliare în Canada
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Toronto / FOTO: Wikipedia
Toronto / FOTO: Wikipedia
Această măsură are drept scop combaterea penuriei de case și apartamente.

În urmă cu puțin peste un an, premierul canadian a anunțat că achizițiile imobiliare vor fi interzise străinilor. O măsură care trebuia să dureze doar doi ani, din 2023 până în 2025. În cele din urmă, această interdicție, care are ca scop să facă față penuriei de case și apartamente și să stopeze creșterea prețurilor, va fi prelungită cu încă doi ani, până în ianuarie 2027. În cazul nerespectării legii, amenda este de 10.000 de dolari canadieni (6.900 de euro), iar proprietatea celui penalizat poate fi scoasă la vânzare.

„Prin extinderea interdicției investițiilor străine, ne vom asigura că locuințele vor fi folosite pentru familiile canadiene și că nu devin active financiare speculative”, a declarat vicepremierul canadian Chrystia Freeland. Sunt exceptați de la această lege, care se aplică doar reședințelor urbane, nu și proprietăților turistice, refugiații sau rezidenții permanenți, precum și unii studenți străini și muncitori cu contracte pe termen limitat.

Prețurile tot cresc 

Guvernul liberal al premierului Justin Trudeau dă vina pe investitorii străini pentru creșterea prețurilor, în special în centrele urbane mari. Mulți experți au estimat însă că această interdicție asupra cumpărătorilor străini - care reprezintă între 2 și 7% din proprietarii de locuințe din Canada în 2021, potrivit agenției federale de statistică - nu ar avea efectul dorit, și anume realizarea de locuințe mai accesibile. În schimb, ei subliniază necesitatea de a construi mai multe case pentru a satisface cererea. Criticii guvernului Trudeau subliniază că prețurile, după ce au atins un vârf de puțin peste 800.000 de dolari canadieni (552.000 de euro) la începutul lui 2022, au scăzut cu aproximativ 21% în doi ani, până la aproximativ 650.000 de dolari la sfârșitul lui 2023. la Asociația Canadiană Imobiliară.

În același timp, cererea de locuințe închiriate a depășit din nou cu mult oferta în 2023, ca și în Franța, iar numărul de apartamente disponibile pentru închiriere nu a fost niciodată atât de scăzut din 1988, ceea ce a determinat creșterea considerabilă a chiriilor, potrivit ultimului raport de la Corporation Ipoteca și Locuințe din Canada.

Criticat puternic pe acest subiect de opoziție, guvernul și-a sporit anunțurile în ultimele luni și a planificat să aloce miliarde de dolari pentru construcția de noi locuințe, precum și pentru realocarea de terenuri federale pentru construcția de apartamente. La mijlocul lunii ianuarie, Canada a anunțat în special instituirea unui plafon pentru vizele pentru studenții străini, al căror număr a explodat în ultimii ani, accentuând criza locuințelor potrivit guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel