'Ne vom întări cunoştinţele despre situaţia spaţială, ne vom proteja mai bine sateliţii, inclusiv într-un mod activ', spunea Macron la 13 iulie, deschizând calea pentru o supraveghere sporită a spaţiului şi utilizarea capacităţii ofensive ca răspuns la o ameninţare. 'Este vorba de a descuraja sau chiar de a ne proteja în mod activ de agresiunea adversarilor potenţiali', detalia, trei zile mai târziu, amintind cazul 'satelitului spion rus' Lush-Olympus, care a încercat în 2017 să se apropie de satelitul militar franco-italian Athena-Fidus.
Spionaj, bruiaj, atacuri cibernetice...
Totuși, a subliniat ministrul, ”printre obiectivele noastre nu figurează dezvoltarea de arme îndreptate către Terra din spaţiu”, în conformitate cu tratatele internaţionale ce prevăd utilizarea paşnică a spaţiului. Spionaj, bruiaj, atacuri cibernetice, arme antisatelit ... Spaţiul, indispensabil pentru operaţiunile militare, a devenit un câmp de confruntare între naţiuni. Marile puteri spaţiale pe plan mondial - Statele Unite, China şi Rusia - sunt angajate de mai mulţi ani într-o cursă pentru dominaţia spaţiului.
Preşedintele Macron a anunţat deja crearea, în septembrie, a 'unui mare comandament al spaţiului' în cadrul Forţelor aeriene, care 'vor deveni Forţele aeriene şi spaţiale'. Acest nou comandament, urmând să fie instalat la Toulouse, centru nevralgic aerospaţial francez, va grupa 'toate mijloacele ce sunt dispersate în armatele noastre şi va contribui la o mai bună utilizare a mijloacelor spaţiale', a afirmat Florence Parly.
Neutralizarea unei amenințări
'A ne apăra sateliţii civili şi militari în spaţiu, adică pentru a putea vedea, a evita, a acţiona şi a neutraliza o ameninţare este o problemă de suveranitate naţională şi europeană, pentru că fiecare îşi poate imagina cu uşurinţă haosul de pe Terra dacă brusc toate mijloacele de transport, mijloacele noastre de comunicare şi tranzacţiile noastre bancare ar fi paralizate', subliniază deputaţii Olivier Becht şi Stéphane Trompille, autori ai unui raport recent privind apărarea spaţială.
Citește și Franța cheamă ”la arme” futurologi și scriitori de SF. Care e scopul
Legea de planificare militară franceză (PME) pe 2019-2025 prevede un buget de 3,6 miliarde de euro pentru domeniul spaţial de apărare. Resursele sunt destinate în special pentru finanţarea reînnoirii sateliţilor francezi de observare şi comunicare CSO (Syracuse), lansării pe orbită a trei sateliţi de ascultare electromagnetică (CERES) şi modernizării radarului de supraveghere spaţială GRAVES.
Cu două miliarde de euro investiţii anuale în domeniul spaţial militar şi civil, Franţa rămâne cu mult în urma celor trei puteri în acest domeniu: Statele Unite, care investesc circa 50 miliarde de dolari anual, China, cu 10 miliarde, şi Rusia, cu 4 miliarde, potrivit cifrelor guvernului francez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...