Bursa de Valori București, între creșteri și scăderi: Ce acțiuni domină topurile
Evoluţii mixte la Bursa de...
Se pare că se dorește o structură din care vor dispărea semestrele și trimestrele, ce vor fi înlocuite, potrivit surselor Edupedu, cu 5 module de învățare. Deocamdată nu există o soluție concretă privind modalitatea de evaluare a elevilor într-o astfel de structură.
Potrivit surselor Edupedu, vor exista „5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”. Una dintre propuneri, în acest nou format, este renunțarea la teze și înlocuirea lor cu o evaluare periodică.
De altfel, chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre o astfel de modificare. “Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe. În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.
A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă. A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.
A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie. Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, spunea Sorin Cîmpeanu pe 27 februarie.
Conform acestor indicații, calendarul anului școlar ar fi următorul:
5 septembrie – 21 octombrie – modul
24-18 octombrie – vacanță de toamnă
31 octombrie – 21 decembrie – modul
22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
9 ianuarie – 3 februarie – modul
6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială
13 februarie – 6 aprilie – modul
7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
19 aprilie – 16 iunie – modul
17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară
Citește și Elevii atacă în instanță un ordin de ministru
Fără teze
Din cei peste 10.000 de elevi care au răspuns unui chestionar lansat de Consiliul Național al Elevilor, majoritatea „ar fi de acord cu introducerea unor evaluări unitare, cu subiect unic la nivel național, la începutul și sfârșitul anului școlar”, potrivit unui mesaj publicat pe pagina oficială a organizației. CNE susține că 70% dintre respondenți au cerut „eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback”.
Ce spune ministrul Educției despre programa școlară
„Supraîncărcarea programelor este un element extrem de important. Trebuie schimbat ceva pe acest palier. (...) Schimbările au fost mai degrabă de formă”, spune, luni seara, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Întrebat care ar fi cauza acestui eșec, Sorin Cîmpeannu a spus că este vorba despre „rezistența la schimbare” și astfel s-a ajuns la situația ca toți elevii să învețe geometrie vectorială.
„Am ajuns să facem geometrie vectorială pentru toți copiii. Eu nu cred că e necesar pentru toți copiii geometria vectorială, de exemplu. Nu cred! Se pot supăra pe mine colegii de matematică, profesorii de matematică. Eu sunt totuși absolvent de matematică – fizică, treapta I, treapta a II-a la Sfântul Sava și m-am descurcat fără geometrie vectorială”, a spus Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...