Studenții străini. Condiții, obligații pentru a lucra în România
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Campanie de informare a străinilor aflați la studii pe teritoriul României cu privire la condiții
Campanie de informare a străinilor aflați la studii pe teritoriul României cu privire la condiții
Polițiștii de imigrări derulează, săptămâna aceasta, o campanie de informare a străinilor aflați la studii pe teritoriul României cu privire la condițiile în care pot fi prestate activitățile lucrative, precum și în ceea ce privește drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajat.

"Polițiștii de imigrări desfășoară a doua etapă a campaniei de informare a străinilor cu privire la condițiile în care pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României. Această etapă este dedicată studenților cetățeni străini și are ca scop prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a acestora și conștientizarea riscurilor la care se expun în situația în care acceptă să muncească fără forme legale", potrivit unui comunicat al IGI, scrie Agerpres.

Ești student și vrei un venit? Uite ce poți face pentru a avea bani de buzunar

Astfel, polițiștii de imigrări se vor deplasa în instituțiile de învățământ din toată țara, unde vor participa la întruniri cu străinii aflați la studii și vor distribui materiale informative pentru a veni în sprijinul acestora.

15.000 de studenți cetățeni străini, în România

În prezent, pe teritoriul României se află peste 15.000 de studenți cetățeni străini, cei mai mulți din Moldova, Israel, Tunisia și Maroc. Majoritatea au optat să urmeze studiile în centrele universitare din București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța. Activitățile se desfășoară cu sprijinul inspectorilor din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, menționeaza IGI.

Cadrul și condițiile în care studenții cetățeni străini proveniți din state terțe, non-UE, pot derula activități lucrative pe teritoriul statului român sunt stabilite de O.G nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, respectiv de O.U.G nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Potrivit legislației în vigoare, străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi. Astfel, străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere în scop de studii pot lucra pentru a-și completa mijloacele de întreținere numai cu program redus, precizeaza IGI.

În situația încadrării în muncă a unui străin, titular al unui drept de ședere temporară pentru studii, angajatorul are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult zece zile de la data începerii activității acestuia pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, precum și a permisului de ședere temporară valabil aparținând străinului.

Totodată, angajatorul are obligația de a comunica IGI, în termen de zece zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul. Nerespectarea de către angajator a acestor obligații atrage răspunderea sa contravențională, fapta fiind sancționată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Potrivit prevederilor O.U.G nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, pe durata șederii în România, străinii sunt obligați să declare la formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări care le-a acordat dreptul de ședere, în termen de 30 de zile, orice modificare intervenită în legătură cu angajarea lor în muncă, nerespectarea acestei obligații atrăgând aplicarea unei amenzi contravenționale în valoare de la 100 la 500 de lei.

Pot solicita prelungirea dreptului de ședere temporară în scop de muncă în condițiile legii și cu prezentarea copiei avizului de angajare eliberat în condițiile legislației speciale privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă, străinii, titulari ai unui drept de ședere temporară pentru studii, care solicită prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă după finalizarea studiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel