Studiu: Impactul plafonării prețurilor la alimente și energie în România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Impactul plafonărilor la alimente și energie din România. Foto: Pexels.com
Impactul plafonărilor la alimente și energie din România. Foto: Pexels.com
Într-un context în care prețurile alimentelor atentează la bunăstarea populației, plafonarea tarifelor, împreună cu reducerea prețurilor la energie, au venit ca o gură de aer proaspăt pentru consumatori.

Un studiu despre Reglementarea prețurilor la energie și unele alimente de către Guvern a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1118 lei/lună, se arată în studiul lansat astăzi de fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Citiți studiul complet aici.

De menționat că inflația din ultimii ani a fost perturbată de diferiți factori externi, ajungând în 2022 la un record al ultimilor 20 de ani, la 16,8% în luna noiembrie, între timp, reducându-se la 6,6% în decembrie anul trecut, conform INS.

Preponderent, cheltuielile care au reprezentat un efort financiar considerabil sunt cele cu energie, spre deosebire de cele pentru alimente.

Conform aceluiași studiu, în situația în care nu ar fi existat aceste reglementări, coșul de cumpărături ar fi fost mai scump cu 10.4%, în contextul în care impactul plafonării adaosului comercial asupra coșului de cumpărături a reprezentat o reducere de 0,6%, indică studiul realizat de Ștefan Guga.

Aceste măsuri de plafonare au fost luate în tandem cu alte națiuni din blocul comunitar care au tranzitat dificultăți similare, în acest caz fiind aplicate diferite reduceri de taxe pentru a reduce prețul gazelor, al energiei termice și al electricității.

În după primele zile ale anului trecut, eforturile de reducere a inflației s-au concentrat asupra reducerii prețurilor la alimente, prețuri care creșteau neîncetat de doi ani. În acest caz, metodele de reducere a prețurilor au fost diferite, de la o țară la alta. Grecia și România, au mizat pe reducerea indirectă a adaosului comercial, Croația și Ungaria au ales plafonări similare ca cele aplicate pentru energie iar țări precum Polonia, Portugalia și Spania au ales drept variantă reducerea TVA-ului, pe când Franța și Suedia au preferat să aplice direct unele constrângeri asupra comercianților.

Studiul a fost realizat luând în calcul valoarea unui coș de cumpărături la sfârșitul anului trecut și pe baza datelor Friedrich Ebert Stiftung România.

Cu toate că cifrele prezentate mai sus par îmbucurătoare, în realitate lucrurile nu stau tocmai atât de bine dacă privim în urmă cu trei ani, când prețurile erau cu 40% mai ieftine față de momentul în care a fost realizat studiul, o discrepanță majoră într-un timp atât de scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună

pixel