COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud, un contract în valoare de 5,06 miliarde de dolari, în pline tensiuni cu Coreea de Nord, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, notează AFP.
Contractul, notificat Congresului, prevede vânzarea către Seul a unui număr de până la "25" de exemplare din acest avion de vânătoare fabricat de Lockheed Martin, considerat cel mai performant de pe piaţă şi dotat cu tehnologie stealth.
Vânzarea "va spori capacitatea Coreei de Sud de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, furnizând o capacitate de apărare credibilă pentru a descuraja agresiunea în regiune şi pentru a asigura interoperabilitatea cu forţele americane", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Aceasta nu va schimba "echilibrul militar în regiune", a subliniat sursa.
Coreea de Sud foloseşte avioane F-35 din 2018. Statele Unite aprobă vânzarea acestor avioane doar către cei mai apropiaţi parteneri ai săi, Turcia, de exemplu, fiind exclusă din programul F-35 după ce a cumpărat din Rusia un sistem de apărare antirachetă.
Vânzarea are loc într-un moment de tensiuni cu Phenianul, care a lansat miercuri alte două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune miercuri şi al cărui lider, Kim Jong Un, se află în Rusia pentru un summit cu preşedintele Vladimir Putin.
Coreea de Nord şi-a înmulţit testele de arme interzise de la începutul anului, cel mai recent dintre acestea, pe 30 august, incluzând, de asemenea, două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.
Statele Unite şi Coreea de Sud efectuează în mod regulat manevre militare, cea mai recentă dintre acestea, în august, stârnind furia Phenianului.
Seulul şi Washingtonul spun că aceste manevre sunt de natură defensivă şi au ca scop întărirea cooperării dintre aliaţi.
Statele Unite şi-au consolidat recent legăturile cu Japonia şi Coreea de Sud, preşedintele Joe Biden primindu-i pe liderii acestora în august la Camp David.
Legea americană prevede că Departamentul de Stat aprobă vânzările de arme către ţări terţe şi informează Congresul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...