Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 145.000 de noi locuri de muncă, sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe 164.000 de locuri de muncă. Este vorba de o cifră mult mai mică decât cele 256.000 de locuri de muncă create în luna noiembrie (cifre revizuite), însă aceste date au fost influenţate de reluarea lucrului de angajaţii de la General Motors după o grevă fără precedent în istoria companiei.
SUA nu pleacă din Irak. Noul plan al Washingtonului
Economia americană, prima economie a lumii a creat aproximativ 2,1 milioane locuri de muncă în 2019, în scădere faţă de 2,7 milioane în 2018. În medie, au fost create 175.00 de locuri de muncă în fiecare lună din 2019, faţă de 225.000 în fiecare lună din 2018. Chiar dacă este vorba de o cifră mai mică, este vorba totuşi de un nivel solid având în vedere că analiştii sunt de părere că economia americană trebuie să creeze în fiecare lună 100.000 de locuri de muncă pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei în vârstă de muncă.
De asemenea, la un nivel de 3,5%, rata şomajului în SUA a rămas în luna decembrie 2019 la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, fiind sub nivelul de 3,9% înregistrat în luna decembrie 2018.
Datele mixte din raportul lunar al Departamentul american al Muncii probabil că nu vor schimba punctul de vedere că oficialilor de la Rezerva Federală, potrivit cărora atât economia cât şi politica monetară sunt la un nivel adecvat.
"Nu este nimic aici care să schimbe imaginea unei economii care continuă să se extindă într-un ritm care depăşeşte potenţialul de creştere. Fed ar trebui să fie foarte confortabilă cu acest raport", a declarat Conrad DeQuadros, economist la Brean Capital.
Toate datele statistice privind piaţa imobiliară, schimburile comerciale şi cheltuielile de consum sugerează că expansiunea economiei americane, care a intrat în al 11-lea an, nu este în pericol imediat să intre în recesiune. Aceasta deşi îngrijorările cu privire la o posibilă recesiune provocată de războiul comercial declanşat de administraţia Trump cu China au determinat Rezerva Federală americană să reducă de trei ori dobânda de bază în 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Analistul economic Cristian...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...