Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Avioanele „apocalipsei” sunt, de fapt, aeronave Boeing transformate în buncăre zburătoare. Ele sunt astfel concepute încât să-i protejeze pe liderii Statelor Unite și pentru a menține comanda forțelor armate în cazul unui atac nuclear. Învechite, avioanele vor fi înclocuite, prin decizia US Air Force, cu aparate modernizate.
Militarii americani sunt cei care au botezat avioanele în discuție ca fiind ale „apocalipsei”. Dar rolul lor este unul foarte clar: în cazul unei mari nenorociri, la bordul celor patru Boeing 747-200F modificate urmau să se refugieze președintele Statelor Unite, secretarul de stat al Apărării și șefii Statului Major General. Redenumite E-4B Noac, aceste centre de comandă aeropurtate datează din 1968 și au îmbătrânit, motiv pentru care întreținerea lor devine tot mai complicată.
Din aceste motive guvernul a decis să le înlocuiască. Costul operațiunii: 13 miliarde de dolari. Compania americană Sierra Nevada a fost cea care a câștigat licitația împotriva Boeing. Totuși, va trebui să colaboreze cu producătorul de avioane, pentru că vor fi, în ultimă instanță, avioane de linie, probabil Boeing 747-8 destul de recente care trebuie transformate în buncăre zburătoare.
B747-8 este echipat cu patru motoare, iar arhitectura lui a trecut proba timpului. Redundanța motoarelor este preferată de US Air Force, care a respins modele mai recente care zboară cu două motoare și a căror reputație este în prezent serios afectată de o succesiune de incidente neplăcute.
Un buncăr zburător
747-8 nu se mai fabrică de anul trecut. Prin urmare, Sierra Nevada va achiziționa avioane uzate pentru a le reconstrui, respectând toate caracteristicile unui avion apocaliptic. Dotate cu un blindaj special și lipsite de hublouri, aeronavele vor trebui să reziste radiațiilor și efectelor electromagnetice provocate de un conflict nuclear. Vor trebui să fie suficient de ”invizibile” pentru a scăpa de tirul rachetelor.
De asemenea, avioanele vor fi echipate cu noi senzori și sisteme de comunicații criptate, pentru a menține legătura cu submarinele care lansează rachete nucleare. Spre deosebire de sistemele actuale, în cazul pierderii conexiunii prin satelit, comunicațiile vor fi proiectate pentru a rămâne în funcțiune. Aceste buncăre ale cerului ar trebui să fie livrate între 2030 și 2036. Au și rușii ceva asemănător, dar departe de performanțele aparatelor americane. Aimak, un Iliouchine II-80 modificat, a fost demonstrat în mai 2022, când a zburat în jurul Moscovei, după ce nu mai fusese ridicat de la sol de 12 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...