SUA, Canada și Mexic au ajuns la un nou acord economic. NAFTA devine USMCA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Statele Unite, Canada şi Mexic au ajuns duminică la un nou acord de liber schimb pentru America de Nord, denumit Acordul economic SUA, Mexic, Canada (USMCA), care înlocuieşte Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) care, din anul 1994, leagă aceste trei ţări, se arată într-un comunicat comun americano-canadian, transmite AFP. 

Statele Unite, Canada şi Mexic au ajuns duminică la un nou acord de liber schimb pentru America de Nord, denumit Acordul economic SUA, Mexic, Canada (USMCA), care înlocuieşte Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) care, din anul 1994, leagă aceste trei ţări, se arată într-un comunicat comun americano-canadian, transmite AFP. 

"USMCA va oferi muncitorilor, fermierilor şi companiilor noastre un acord comercial de calitate care va da naştere unor pieţe mai libere, unui comerţ mai echitabil şi unei creşteri economice solide în regiunea noastră", se subliniază în comunicatul de presă. 

Negociatorii au lucrat intens până la miezul nopţii - (04.00 GMT), termenul limită impus de SUA - pentru a ralia Canada la compromisul convenit deja de autorităţile de la New Mexico şi Washington. 

Preşedintele american Donald Trump a dat vina pe NAFTA pentru exodul de locuri de muncă spre Mexic şi a avertizat că SUA vor ieşi din acest acord dacă nu vor fi făcute schimbări importate. Mexicul şi SUA au ajuns la o soluţie de compromis la finele lunii august, iar ulterior canadienii au negociat cu americanii pentru a se putea alătura noului NAFTA deja negociat între SUA şi Mexic. 

Ambele părţi au făcut concesii pentru a se ajunge la noul acord. Canada a acceptat să ofere fermierilor americani un acces mai mare pe piaţa canadiană a laptelui. De asemenea, Canada a acceptat o cotă de 2,6 milioane de vehicule export în SUA, în situaţia în care Trump va impune tarife vamale de 25% pentru importurile de automobile. Această cotă ar permite o creştere semnificativă a exporturilor de automobile scutite de taxe provenite din Canada, în condiţiile în care capacităţile actuale de producţie ale uzinelor canadiene sunt de aproximativ două milioane de unităţi. 

La rândul său, Washingtonul a acceptat să menţină mecanismul de reglementare a diferendurilor la care canadienii ţineau atât de mult pentru a-şi proteja industria cherestelei şi alte sectoare de tarifele antidumping impuse de SUA. 

Anunţul referitor la noul acord a fost salutat de pieţele financiare, care, în ultimele luni, au fost îngrijorate de posibilul impact economic al sfârşitului NAFTA. 

Indicii bursieri americani au crescut, la fel ca dolarul canadian şi peso-ul mexican. 

"Chiar dacă pieţele se aşteptau deja la un acord, o sursă de îngrijorare va fi eliminată dacă acest acord se va materializa", a spus Yukio Ishizuki, analist la Daiwa Securities. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel