Chiar dacă pe pieţele financiare aur în valoare de zeci de miliarde de dolari trece zilnic de la un proprietar la altul, când vine vorba de transferurile fizice de metal preţios, o cantitate mult mai mică se mişcă între seifurile de la Londra, Zurich şi New York.
Celebru muzician către Tump: Pune-ţi naibii o mască
Însă, criza Covid-19 a perturbat piaţa mondială a aurului, achiziţiile de bijuterii şi lingouri de aur în Asia înregistrând o scădere semnificativă în timp ce investitorii occidentali au început să stocheze lingouri de aur, mizând pe statul metalului galben de valoare de refugiu în perioade de turbulenţă.
În ultimele luni, preţul aurului pe bursa Comex din New York a fost mai mare decât în alte părţi ale lumii, ceea ce a încurajat transferurile de aur la New York. În aceste condiţii, începând din data de 15 martie şi până în prezent, Elveţia a livrat 281 de tone spre SUA, de 15 ori mai mult decât a livrat pe întreg parcursul anului 2019.
În schimb, livrările de aur ale Elveţiei spre China şi India, care în mod normal sunt cei mai mari cumpărători ai săi, s-au redus aproape la zero. De exemplu, în luna mai Elveţia a livrat 503 kilograme (0,5 tone) de aur spre India, 42 de kilograme de aur spre Hong Kong şi zero spre China. În mod normal aceste ţări primesc sute de metale de aur din Elveţia în fiecare an. Însă în acest an, de la începutul lunii martie şi până în prezent, India a important 7,6 tone de aur din Elveţia, Hong Kong a importat 195 de kilograme iar China nu a importat nimic.
În total, Elveţia, un important centru mondial pentru tranzacţionarea, stocarea şi rafinarea de metale preţioase, a exportat 141,9 tone de aur în luna mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...