SUA, în panică. Atacă Rusia direct dinspre Arctica?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Americanii, speriați de mișcările de trupe din Arctica
Americanii, speriați de mișcările de trupe din Arctica
Rusia masează trupe, echipamente și construiește baze militare în zona arctică, ceea ce transmite fiori reci SUA dar și țărilor din Alianța Nord-Atlantică.

Rusia pregătește o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune care a rămas fără gheață din cauza schimbărilor climatice, în încercarea de a-și asigura poziția pe coasta de nord și de a deschide o rută de transport maritim cheie, din Asia spre Europa.

Experții în domeniul armelor și oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la o „super-armă” rusă, torpila Poseidon 2M39. Dezvoltarea torpilei se desfășoară rapid, președintele rus Vladimir Putin cerând actualizarea unei „etape-cheie” cu teste suplimentare planificate pentru anul acesta, potrivit mai multor rapoarte din presa de stat.
Această torpilă fără pilot este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de experți ruși pentru a se strecura pe fundul mării.
Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai multe megatone, potrivit oficialilor ruși, provocând unde radioactive care ar face zonele litoralului nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie, Christopher A. Ford, la acel moment secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare a armelor nucleare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactiv”.

Citește și: Submarinele nucleare rusești au luat cu asalt Arctica VIDEO

Experții sunt de acord că arma este ”foarte reală” și deja se produce. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru CNN că agenția sa a evaluat Poseidon drept „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare. Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și are o influență mult dincolo de regiunea în care o testează în prezent". Stensønes a refuzat să ofere detalii cu privire la progresul testării torpilei până acum.

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spațială Maxar arată o acumulare continuă de baze și echipamente militare rusești pe coasta arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon cât și alte arme noi de înaltă tehnologie. Echipamentele militare rusești din zona High North include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coasta statului Alaska.
Acumularea rusă a fost potrivită cu mișcările de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate la baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents. Oficialii americani au recunoscut în luna august a anului trecut că submarinul Seawolf era prezent în zonă.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze din timpul Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel