SUA limitează exporturile către China de cipuri dedicate inteligenței artificiale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cip
Cip
Administrația Biden a anunțat marți că intenționează să oprească livrările de cipuri dedicate inteligenței artificiale către China, proiectate de Nvidia și alte companii din domeniu, ca parte a unui set de măsuri menite să împiedice Beijingul să obțină tehnologii de vârf din SUA pentru a-și întări forțele militare.

Noile reguli restricționează exporturile unei game mai largi de cipuri avansate și instrumente pentru fabricarea de cipuri către un număr mai mare de țări, inclusiv Iran și Rusia, și trec pe lista neagră producătorii chinezi de cipuri Moore Thread și Biren, două start-up-uri care au fost înființate de foști angajați Nvidia din China și își propun să concureze cu gigantul american din acest domeniu, conform Reuters.

Noile măsuri vizează de asemenea să împiedice dezvoltarea militară a Chinei. Scopul este de a limita accesul Chinei la "semiconductori avansați care ar putea stimula avansul în domeniul inteligenței artificiale și a computerelor sofisticate, care sunt vitale pentru aplicațiile militare chineze," a declarat Gina Raimondo, subliniind că administrația nu își propune să afecteze economia Beijingului.

Statele Unite și China sunt implicate într-un război tehnologic de ani de zile, dar restricțiile extinse lansate în octombrie anul trecut au amplificat tensiunile dintre cele două puteri.

Cei mai importanți producători de cipuri dedicate inteligenței artificiale, precum Nvidia, au creat cipuri precum A800 și H800 care au respectat regulile anterioare pentru a putea continua să-și vândă produsele în China, și AMD, de asemenea, a declarat că intenționează să adopte o strategie similară.

Afacerile Nvidia au crescut considerabil după impunerea regulilor anului trecut, deoarece cipurile sale pentru China sunt mai bune decât alternativele din această țară. Compania din Silicon Valley vinde în prezent aproape fiecare cip pe care îl poate produce, deoarece cererea mondială depășește oferta, dar pe termen lung ar putea avea de suferit pe măsură ce companiile chineze de cipuri încearcă să umple eventualele goluri lăsate de companiile americane.

 

Ce presupun de fapt aceste restricții

 

Regulile anterioare au impus un test cu două componente care măsura atât performanța de calcul a cipului, cât și capacitatea acestuia de a comunica cu alte cipuri, o măsură importantă în supercomputerele de inteligență artificială în care sunt conectate mii de cipuri pentru a procesa cantități mari de date.

Nvidia și Intel au creat cipuri speciale pentru piața chineză care păstrau capacitățile puternice de calcul, dar limitau vitezele de comunicare pentru a se încadra în regulile anterioare.

Oficialii americani au adăugat marți o nouă măsură pentru a restricționa cipurile care depășesc un anumit nivel de al performanței, o măsură concentrată pe câtă putere de calcul poate fi încorporată într-o anumită cantitate de siliciu, a declarat un oficial de rang înalt al administrației.

Acest regulament a fost menit să împiedice companiile să încerce să evite restricțiile de a combina piese mici numite ciplets într-un cip mare care încalcă regulile AI-ului.

Noile măsuri extind, de asemenea, cerințele de licențiere pentru exporturile de cipuri avansate către peste 40 de țări suplimentare care prezintă riscuri de aprovizionare a Chinei, au declarat oficialii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel